Rio de Janeiro elektromos társasága szerint olyan sokan lopják az áramot a város nyomornegyedeiben, hogy a fizetésképtelenség határára jutott.

Rio,De,Janeiro,-,August,22,,2015:,Typical,Street,In
Fotó: Shutterstock

A Light SA tavaly mintegy 200 millió dollárt veszített az illegális csatlakozásokon, pedig korábban évekig tartó beruházásokkal igyekeztek megakadályozni a lopásokat.

A 120 éves közműszolgáltató azt állítja, már nem tudja elviselni a veszteségeket, amelyekbe a késedelmek és a bírósági költségek is beletartoznak. 

A brazil vállalat azt mérlegeli, hogy júniusban felbontja a várossal kötött szerződését, ami Brazília második legnagyobb városát áramellátási válságba sodorhatja.

A Light tavaly 2006 óta a leggyengébb eredményét érte el, mivel a gazdaság lassulása miatt csökkent a nagy ügyfelek kereslete, és egyre több a fizetési késedelem. A magasabb kamatlábak miatt pedig a cég adósságállománya is megugrott.

A cégvezetés mindezért a tarifák emelését kérte a kormánytól, mert – ha nem történik semmi – az üzletág életképtelenné válik. 

Piaci pletykák szerint a cégnél már készül csődvédelem iránti kérelem.

Mindenki a lopások csökkenésére számított, de pont a fordítottja történt, ami csalódást okozott

– mondta Lucas Rios, a Fitch Ratings elemzője. 

„Ha a holding tényleg csődvédelmet kér, nagyon nehéz helyzetbe kerül” – tette hozzá.

A vállalat már már kapott egy bírósági végzést, amely felhatalmazta, hogy ideiglenesen leállítsa a pénzügyi hitelezőknek történő kifizetéseket, amit a hitelminősítők, köztük az S&P Global Markets nemteljesítésnek minősített.

A cég dollárkötvényei idén 55 százalékos veszteséget okoztak a befektetőknek, és ezzel Latin-Amerika legrosszabbul teljesítő vállalatai közé került.