Az Egyesült Arab Emírségek ma megkezdte a 9 százalékos társasági bevezetését: a vállalatoknak a 375 ezer dirham (mintegy 100 ezer dollár) éves bevételük fölött kell fizetniük csak a közterhet. Ugyanakkor a közel-keleti ország közölte: a szabadkereskedelmi zónákban működő vállalatok továbbra is mentesülnek a 9 százalékos sáp alól.

Dubai's Quest For Global Dominance Continues With New Projects
A Night in Dubai, united arab emirates on April 8 2023, From Desert to Metropolis: How Dubai's Architecture Reflects the City's Incredible Transformation (Photo by Anushka Eranga/NurPhoto) (Photo by Anushka Eranga / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Csak néhány éve működik adóhatóság az országban.
Fotó: Anushka Eranga / AFP

Ehhez fontos hozzátenni, hogy az osztalékot továbbra sem sújtják közteherrel. Az Egyesült Arab Emírségek hosszú időn át adóparadicsomként működött, 2018-ig még adóhatóság sem létezett a 9,2 milliós országban, azonban öt éve vége lett a jó világnak, és bevezették az 5 százalékos általános forgalmi adót, bár továbbra sincs. A hosszú időn át tartó adómentes státusz nagyban segítette az arab monarchiát abban, hogy a nemzetközi és a turizmus központja legyen – írja a Reuters.

Az S&P becslése szerint a társasági adó 2025-től 1,5-1,8 százalékkal járulhat hozzá a hét emírség éves bevételeihez. Ugyanis az Egyesült Arab Emírségek föderáció, vagyis hét emírségből áll, amelyeket az emírek irányítanak és belső autonómiával rendelkeznek. Az adóbevételek 30 százalékát a központi kormány kapja meg, 70 százalékát pedig az emírségek, a beszedést az utóbbiak végzik.

Az intézkedést azzal magyarázzák az elemzők, hogy Abu-Dzabi a többi olajmonarchiához hasonlóan igyekszik diverzifikálni a bevételeket, hogy ne függjenek az energiahordozók exportjától. Ehhez hozzá kell tenni, hogy a társasági adó a legalacsonyabbnak számít a régióban Bahreint kivéve, amely utolsóként nem vetette még ki a közterhet: Szaúd-Arábia 20 százalékot, Katar 10 százalékot, Kuvait 15 százalékot, Omán szintén 15 százalékot szed be a cégektől.

Elhagyta az amerikai vezetésű tengerbiztonsági koalíciót az Egyesült Arab Emírségek

Már két hónapja kilépett az Egyesült Államok vezette, a Vörös-tenger és a Perzsa (Arab)-öböl térségét felügyelő tengerbiztonsági koalícióból az Egyesült Arab Emírségek – jelentette be az ország. Az arab állam a döntést azt követően hozta meg, hogy felülvizsgálta biztonsági kapcsolatait minden érintett féllel.