Nemzetközi gazdaság

Hivatásos hadsereget állítana fel Ukrajna

Az ukrán kormányfő arról beszélt, hogy a háború után hazája átalakításokat eszközöl a biztonság területén. A sorozás helyett hivatásos hadsereg védheti később Ukrajnát.

Az orosz agresszió miatt Ukrajna teljesen újragondolja a belső biztonsági normákat. Ennek alapját egy mozgósítás nélküli hivatásos hadsereg fogja alkotni – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Ukraine's Prime Minister Denys Shmyhal addresses the closing sessioecover from the ravages of war. (Photo by HENRY NICHOLLS / POOL / AFP)
Fotó: AFP

Erről Ukrajna miniszterelnöke, Denisz Smihal beszélt csütörtökön a Telegram-csatornáján.

Védelmünk alapját egy hivatásos hadsereg fogja alkotni… Minden sorkatona folyamatosan kötelező képzésen fog részt venni bizonyos katonai szakterületeken

– jelentette ki az ukrán kormányfő.

Denisz Smihal kiemelte, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít a hadsereg fejlesztésére. Állítása szerint Ukrajna a háború lezárás követően felhagy a sorozással, és hivatásos hadsereget állít fel.

Hangsúlyozta, hogy a legfőbb cél Ukrajna biztonsági és védelmi erőinek a NATO-normákra való átállása.

Romániában képezik ki az F–16-osok ukrán pilótáit

Romániában alakít ki a regionális F–16-os kiképzőközpontot, ahol az amerikai gyártmányú harci repülőgépek használatára készítik fel a szövetséges és partnerországok pilótáit, Ukrajnát is beleértve – közölte csütörtökön a román elnöki hivatal. Erről a román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) döntött csütörtöki ülésén. A nemzetbiztonsági testület napirendjén a vilniusi NATO-csúccsal kapcsolatos román célok áttekintése szerepelt.

 

 

Denisz Smihal hivatásos hadsereg sorkatona Ukrajna NATO
Kapcsolódó cikkek