Jövő év elején ismét 19 százalékra emelik az éttermi ételek áfáját Németországban a 7 százalékról, amelyre a koronavírus-járvány alatt csökkentették, majd az intézkedést az miatt meghosszabbították. A gazdasági tárca 3,4 milliárd euróra tette a hosszabbításból adódóan kiesett összegét. Az SPD, a Zöldek és az FDP megállapodott ebben – tudta meg Handelsblatt koalíciós körökből.

Autumn vacations in Saxony-Anhalt
21 October 2023, Saxony-Anhalt, Thale: Hikers enjoy a rest at an excursion restaurant in the Bode Valley. Autumn leaves are currently attracting many hikers to the Bode Valley. On the second vacation weekend, many excursionists took advantage of the numerous tourist destinations in the Harz region, such as here in Thale. The pleasant and sunny weather attracted many visitors to the Harz region. Saxony-Anhalt has another vacation week ahead of it. Photo: Matthias Bein/dpa (Photo by MATTHIAS BEIN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Az áfaemelés miatt csődhullám indulhat a német vendéglátásban.
Fotó: AFP

A lap tudósítása szerint 

az iparág a közelmúltban hevesen lobbizott azért, hogy az adócsökkentés ne járjon le a tervek szerint az év végén.

A magas és a megemelkedett árak miatt ugyanis a vendéglátóipar csődjétől és munkahelyek megszűnésétől tartanak.

A német szállodákat és éttermeket tömörítő szövetség (Dehoga) a közelmúltban figyelmeztetett, hogy mintegy 12 ezer üzlet zárhat be, átlagosan 18,2 százalékos áremelkedés várható, csökkenni fog a forgalom és kevesebb munkahely lesz, ha 2024-től ismét 19 százalékos áfát kellene fizetni.

A szabaddemokraták (FDP) az áfacsökkentés meghosszabbításáért kampányoltak, és bár ebben Olaf Scholz kancellár Szociáldemokrata Pártjának (SPD) egyes részei is támogatták, a liberálisok nem tudták érvényre juttatni az akaratukat. 

Sweet,Baby,Girl,Giving,A,Kiss,To,Her,Mom
A szülőknek nyújt némi könnyebbséget a jövő évi költségvetés.
 Fotó: Shutterstock

A döntést a koalíciós pártok vezetői hozták meg, és beépül a 2024-es költségvetésről szóló végső költségvetési tervezetbe, amelyet a héten tárgyal a szövetségi parlament alsóháza, a Bundestag. A kormány a közelmúltban több olyan projektet tárgyalt, amelyeket be kell építeni a költségvetésbe, de nincs elég pénz mindegyikre. A klímaprojektek finanszírozásának például az alkotmánybíróság döntése tett keresztbe, amely szerint alaptörvénybe ütközik, hogy a 2021-es pandémiás segélyeket az éghajlatvédelemre költsék.

A lap emlékeztetett, hogy az utóbbi időben a megtakarításáért folyik a küzdelem. A szövetségi kormány eredetileg azt javasolta, hogy a jövőben a 150 ezer eurónál nagyobb adóköteles jövedelmű szülők ne kapjanak támogatást. (Egy euró 376,6 forint.)

A koalíció most megállapodott ennek a határértéknek a növelésében.

2024 áprilisától csak 200 ezer eurós vagy azt meghaladó jövedelem esetén szűnik meg a pótlék. 2025 áprilisától a limit 175 ezer euróra csökken.