Jeremy Hunt brit pénzügyminiszter eloszlatta az abbéli reményeket, hogy az idei általános választások előtt a kormány nagyszabású adócsökkentést jelent be. A konzervatív párti miniszter közölte, hogy november óta a gazdasági feltételek romlottak, ami arra enged következtetni, hogy az új költségvetés nem ad könnyebbséget az adófizetés terén az Egyesült Királyság lakosainak.

Jeremy Hunt hosszú távon csökkentené az adókat jelentős mértékben.
Jeremy Hunt hosszú távon csökkentené az adókat jelentős mértékben.
Fotó: Adrian Dennis / AFP

 

Jeremy Hunt nem kockáztat nagy adócsökkentéssel

A kormányt már nemcsak az ellenzék, de a saját pártja képviselői is felszólították az adócsökkentésre. A kormányon egyre nagyobb a nyomás, hogy helyzetbe hozza a Konzervatív Pártot az idei választásokra, többek közt adócsökkentéssel. Sok konzervatív törvényhozó szerint a költségvetés az utolsó esély arra, hogy megfordítsák az ellenzéki Munkáspárt 20 pontos népszerűségi előnyét.

Ennek ellenére a miniszter szerint hosszú út vezet ahhoz, hogy a második világháború óta legmagasabb brit adóterheket jelentősen csökkentsék. A politikus megemlítette, hogy példaképe, Margaret Thatcher egykori brit miniszterelnök egy évtized alatt csökkentette az adókat úgy, hogy nem vállalt vele felesleges és felelőtlen kockázatokat.

Ezért ez egy olyan költségvetés lesz, amelyben hangsúlyozzuk az csökkentése terén elért eredményeket, de azt is, hogy felelősségteljesen kell bánni az ország pénzügyeivel

– nyilatkozott a Sunday Telegraphnak Hunt arról, hogy mi várható abban a pénzügyi tervben, amelyet jövő héten terjeszt a brit törvényhozás elé. 

„Tehát felelősségteljesen fogok bánni az államháztartással. Ez a legerősebb ok, amiért az emberek a konzervatívokra szavaznak, ránk bízzák a pénzüket és a gazdaságot” – tette hozzá, ugyanakkor megjegyezte, hogy szerinte azok az országok a legsikeresebbek, ahol az általános adókulcsok alacsonyak.

Újragondolják a közkiadásokat

„Mélyen a konzervatív gondolkodás ellen menne, ha hitelfelvétellel csökkentenénk az adókat” – magyarázta Hunt, aki szerint az nem is lenne valódi adócsökkentés, hiszen a jövő nemzedékét adósítanák el.

A miniszter a BBC -nek már a közkiadások újragondolásáról beszélt vasárnap, azután, hogy minisztériuma szombaton a hatékonyságának javítását tűzte ki célul. A tárca ettől évente 1,8 milliárd fontnyi megtérülést remél 2029-ig. Hunt példának hozta a mesterséges intelligencia alkalmazását az egészségügyi ellenőrzések felgyorsítására, valamint azoknak a technológiáknak a használatát, amelyek kiváltanák a rendőröket a veszélyesebb feladatok elvégzése alól.

Az már csaknem eléri a bruttó hazai termék értékét, GDP-arányosan meghaladja a 85 százalékot. A azonban az idén lassú lesz, így nem lehet kinőni az adósságot – emlékeztetett a Reuters.

Nem zárt túl jó évet a brit gazdaság

Recesszióban zárta a múlt évet a brit gazdaság. Nagy-Britanniában a tavalyi harmadik és negyedik negyedévben is csökkent a hazai össztermék.