Hiába világhírűek a skót whiskyk, az elmúlt évek nem hoztak túlságosan sok sikert számukra az amerikai piacon. Bár sokan a koronavírus-járvány okozta szuperciklust és a járványt követően felhalmozott készleteket okolják az eladások visszaesése miatt, tagadhatatlan, hogy a skót whiskyfőzők szénája nem áll jól a tengerentúlon.

Johnnie,Walker,Black,Label,Whisky,Bottles,On,The,Bar,Shelf., whiskey
Az amerikaiaknak nem kell már a skót whisky / Fotó: Shutterstock

Ezt jelzi, hogy egyetlen scothkategória sem tudta növelni az eladások volumenét tavaly az amerikai szeszpárló tanács (DISCUS) legfrissebb adatai szerint. A single malt whiskyk eladásai 16,6 százalékot estek tavaly, míg 2021-hez képes a csökkenés a volumen ötödét teszi ki, noha 2021 is 2014 óta a leggyengébb évet jelentette – idézi fel a Whisky Invest Direct összefoglalója.

Értéket tekintve ugyanakkor a felső kategóriás  prémium skót whiskyk képesek voltak növekedésre, de az olcsóbb fajták forgalma 5,4 százalékkal, a sima prémiumé pedig 5,2 százalékkal esett, de még a szuperprémium fajták eladásai is estek 9,3 százalékkal. Tavaly egy rendezvényen ezt a Johnnie Walker-tulajdonos Diageo vezérigazgatója is elismerte.

Nehéz az amerikai piac meghódítása

A skót whiskyfőzők szövetsége pedig az Amerikába tartó 7,1 százalékos visszaeséséről számolt be a tavalyi évre vonatkozóan. Ráadásul a legnagyobb alkategóriának számító blended fajták amerikai exportja 12,5 százalékot zuhant. Az idei év kezdetéről sem érkeztek biztatóbb adatok a szektor számára.

A skót whiskyk visszaesése mögött részben az amerikai, kanadai és ír márkák előretörése áll, de a piacot a más szeszfajták (rum, konyak, gin) időről időre változó népszerűségi hulláma is kiszámíthatatlanná teszi. Az Insider Monkey információi szerint 

hiába a Johnnie Walker a legnépszerűbb skót whisky Amerikában, azt már hat másik, nem skót whisky – Crown Royal, Jack Daniels, Jameson, Jim Beam, Maker’s Mark és Bulleit – is megelőzi.

A piaci szereplők ugyanakkor az amerikai forgalom normalizálódására számítanak, így a több skót márkát is birtokló Pernod Ricard vezérigazgatója is erről beszélt a negyedéves eredmények ismertetésekor. A brit vámadatok szerint különösen a single grain fajták nyújthatnak reménysugárt, amelyek forgalma 161 százalékkal nőtt tavaly.