Nemzetközi gazdaság

Charles Michel a klímasemlegességről beszélt a háború dúlta uniós csúcs előtt

Az EU vezetői csúcstalálkozót tartanak szerdán és csütörtökön, amelynek eredetileg a gazdaságra kellett volna fókuszálnia, de az ukrajnai és az iráni–izraeli konfliktus felülírja az eredeti forgatókönyvet.

Bonyolult kihívásokkal nézünk szembe, amelyeket meg kell oldanunk – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke egy brüsszeli sajtótájékoztatón. Hozzátette: a célja, hogy nyárig, lehetőleg júniusig elfogadjanak egy olyan programot, amelynek célja a klímasemleges, digitális és körforgásos gazdaság megteremtése, bár konkrétumokat nem árult el.

UE Strategic Agenda 2024-2029Charles Michel is attending the EU Strategic Agenda 2024-2029 meeting in Warsaw, Poland, on April 11, 2024. (Photo by Foto Olimpik/NurPhoto) (Photo by Foto Olimpik / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Charles Michelnek a szakértői tegnap este elküldtek egy ajánlást az iráni kérdésben a diplomatáknak Fotó: AFP

Az EU vezetői csúcstalálkozót tartanak szerdán és csütörtökön, amelynek eredetileg a gazdaságra kellett volna fókuszálnia, de az ukrajnai és az iráni–izraeli konfliktus felülírja az eredeti forgatókönyvet. Az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek a szakértői tegnap este elküldtek egy ajánlást az iráni kérdésben a diplomatáknak, amelyben Michel minden felet a legnagyobb önmérsékletre szólít fel.

A Politico által látott tegnap esti tervezet szerint ismét azonnali tűzszünetre és akadálytalan és széles körű humanitárius segítségnyújtásra szólít fel. A kétnapos csúcstalálkozón az uniós vezetők az eredeti forgatókönyv szerint gazdasági és versenyképességi kérdésekről, Ukrajnáról, Törökországról, a Közel-Keletről és Libanonról is tárgyalnak majd.

Az uniós vezetők áttekintik, hogy milyen intézkedések születtek a korábbi, az egységes piacról, valamint Európa hosszú távú versenyképességéről és termelékenységéről szóló következtetések nyomán. A sajtótájékoztató alapján a gazdasági kérdések  is terítékre kerülnek.

A  vezetők várhatóan az alábbiakról fognak tárgyalni:

– Európa gazdasági, gyártási, ipari és technikai bázisa fejlesztésének módja 

– a klímasemleges, digitális és körforgásos gazdaság megteremtésének lehetőségei 

– a tőkepiaci unió 

– versenyképes, fenntartható és reziliens mezőgazdaság

 

Charles Michel Európai Unió (EU) Európa
Kapcsolódó cikkek