Folytatódik a globális élelmiszerárak csökkenése, és az Oxford Economics friss előrejelzése szerint azok az idén elérik a mélypontot.

ukrán gabona
Az élelmiszerár további csökkenéséhez hozzájárul a rekordközeli várható globális búzatermés / Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

Ez elsősorban annak köszönhető, hogy „bőséges a kínálat” számos fontos termény, elsősorban a búza és a kukorica esetében, a nyersanyagok árának csökkenése pedig hozzájárulhat a kiskereskedelmi árak csökkenéséhez.

Az elmúlt hónapokban mindkét alapvető termény esetében a 

kiemelkedő termésmennyiségek az árak folyamatos csökkenéséhez vezettek.

A búza a határidős jegyzésekben 10, a kukorica 6 százalékkal lett olcsóbb az elmúlt évben, emlékeztetett ezzel kapcsolatban a CNBC. A gazdák ugyanis mindkettőből többet vetettek, miután Oroszország ukrajnai inváziója felpörgette a világpiaci árakat. Oroszország és Ukrajna a világ legnagyobb mezőgazdasági termelői és exportőrei közé tartozik.

Rekordmagas lesz a kukoricatermés

Az augusztussal végződő agrárszezonban így az Oxford Economics előrejelzése szerint rekordtermés várható globálisan kukoricából. Nem lesz gond a búzával sem, bár az eredmény valószínűleg elmarad a 2022–2023-as rekordtól, amikor meghaladta a 789 millió tonnát.

 

A tekintélyes londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely vezető közgazdásza, Kiran Ahmed szerint segít az is, hogy a fekete-tengeri megállapodás összeomlása ellenére Ukrajna jó szinten képes folytatni a mezőgazdasági exportot, és az orosz búza is áramlik a nemzetközi piacra, alacsonyan tartva az árakat.

A búza, a kukorica és a rizs adja a globális kalóriabevitel több mint felét, ami azt jelenti, hogy az áruk alapvetően befolyásolja a fogyasztók élelmiszer-költségvetését világszerte. Míg előbbi kettőnek az ára jelentősen zuhant, a rizsé azonban folyamatosan emelkedik, nyolc százalékot nőtt egy év alatt.

A rizs ára emelkedik

Az ellátásban jelentkező hiánynak és az ebből következő áremelkedésnek az oka, hogy a világ rizstermelésének 40 százalékát India korlátozza az exportot a gyenge tavalyi terméseredmények miatt. Kevesebb eső esett a szokásosnál, az indiai rizstermés ezért a 2023–2024-es szezonban 1,3 százalékkal kisebb lesz az előző évinél, nyolc év után először csökken, ismertette a Reuters az indiai kormány előrejelzését.

Women are working in a paddy field at Mayong village in Morigaon District, Assam, India, on February 18, 2024. (Photo by Anuwar Hazarika/NurPhoto) (Photo by ANUWAR HAZARIKA / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Idén az El Nina végre meghozhatja a jobb rizstermést Indiában / Fotó: AFP

A helyzet azonban legalábbis rizsfronton hamarosan javulhat, mert az El Nino lanyhul, a La Nina pedig felerősödik az év második felében, utóbbi pedig jellemzően több csapadékot hoz Ausztráliába, Délkelet-Ázsiába és Indiába, szárazabb időjárást viszont az amerikai kontinens gabona- és olajosmag-termelő régióiba.

Márciusban ismét drágultak az élelmiszerek

A globális élelmiszerárak a Világbank jelentése szerint tavaly 9 százalékkal csökkentek, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint februárban hároméves mélypontra süllyedtek, márciusban azonban ismét nőttek havi összevetésben a tejtermékek, a hús és a növényi olajak drágulása miatt.

A nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe hét hónap csökkenés után márciusban először emelkedett, 118,3 ponton állt, 1,3 ponttal (1,1 százalékkal) haladta meg a februárit, és 9,9 ponttal (7,7 százalékkal) maradt el az egy évvel azelőtti szinttől.

Arra számítunk, hogy idén az árak további 5,6 százalékkal csökkennek, mielőtt jövőre éves szinten emelkednének

– írta Ahmed. Hangsúlyozta azonban, hogy az élelmiszerárakra vonatkozó előrejelzés kockázatai még mindig „túlnyomórészt felfelé tolódnak”, mivel kedvezőtlen időjárási körülményekre lehet számítani.