Csehország leggazdagabb üzletembere, Daniel Kretinsky megvásárolta a Thyssenkrupp acélüzletágának 20 százalékát. A megállapodás részleteit nem hozták nyilvánosságra, azt viszont a német vállalat elárulta: a felek között további tárgyalások zajlanak, így a cseh milliárdos részesedése a jövőben elérheti az 50 százalékot, és egy közös leányvállalat jönne létre.

Acél A photo shows the blast furnace (Hochofen) Schwelgern at the steel works of Thyssenkrupp Steel Europe AG in Duisburg, western Germany, on July 26, 2023. (Photo by Ina FASSBENDER / AFP)
Részben cseh kézbe került a német acélipar / Fotó: AFP

A Thyssenkrupp Steel Europe 200 éve működik, és fontos szerepet játszott Németország ipari hatalommá tételében. Az acéldivízió 27 ezer embert foglalkoztat, többségüket Duisburgban, amely Európa legnagyobb acélgyárának számít. A Thyssenkrupp régóta igyekszik megszabadulni az elmúlt években veszteségessé vált üzletágtól, miután az európai acélipar a gyengülő kereslettől és az olcsóbb ázsiai versenytársaktól szenved.

A befektetők örömmel fogadták a hírt, a Thyssenkrupp árfolyama több mint 8 százalékkal nőtt, ellenben a szakszervezetek kritizálták az átláthatatlan értékesítési folyamatot. A cég vezetése két héttel ezelőtt bejelentette, hogy a termelési kapacitást évi 11,5 millió tonnáról 9,5 millió tonnára csökkentik, és ezzel párhuzamosan létszámleépítést hajtanak végre, így az üzlet még több kérdést vet fel az érdekvédelmi szervezetek szerint.

 

Az elemzők szerint az energiaiparban érdekelt Kretinsky színre lépése logikus, mivel az acélgyártáshoz olcsó és környezetbarát villamos energiára lesz szükség a jövőben. Daniel Kretinsky a régió egyik leggazgadabb embere, vagyonát a Forbes 9,2 milliárd dollárra becsüli, ezzel gazdagabbnak számít, mint az öt legpénzesebb magyar együttvéve. 

Az elmúlt években előszeretettel vásárolt cégeket és futballklubokat. Részben birtokolja a cseh Spartha Praha klubot, valamint az angol West Ham Unitedot. Részesedést szerzett a második legnagyobb francia kiadóvállalatban, az Editisben, a Fnac Darty kiskereskedelmi vállalatban és a szintén francia Casino kiskereskedelmi láncban. 

Résztulajdonos a tekintélyes Le Monde napilapban is. A múlt héten pedig a brit királyi posta, a Royal Mail anyavállalatát, az International Distributions Services (IDS) nevű céget tervezte felvásárolni, bár ez egyelőre meghiúsult. Annál több babér terem a cseh üzletembernek Németországban.

A csúcsig nyúlik a vita a japán és amerikai acélóriás egyesüléséről

Joe Biden amerikai elnököt annyira aggasztja a Nippon Steel azon terve, hogy 14,9 milliárd dollárért felvásárolja a U.S. Steelt, hogy a kérdés napirendre kerül majd április 10-i tárgyalásán Kisida Fumio japán kormányfővel, amelynek az alapvető célja erősíteni a két ország régóta fennálló biztonsági együttműködését az erősödő kínai veszéllyel szemben.