Csúcstalálkozót tartanak az EU vezetői szerdán és csütörtökön, amelynek eredetileg a gazdaságra kellett volna fókuszálnia, de az ukrajnai és az irán-izraeli konfliktus felülírja az eredeti forgatókönyvet.

 Európa Tanács elnöke, Charles Michel. Fotó: AFP

Az Európa Tanács elnökének, Charles Michelnek a szakértői tegnap este elküldtek egy ajánlást az iráni kérdésben a diplomatáknak, és amelyet a Politico látott, ebben Michel "minden felet" a "legnagyobb önmérsékletre" szólít fel.

Az EU vezetői korábban további szankciókat ígértek Irán ellen: drónok és rakéták gyártásának megakadályozására  - de ahogy a Politico rámutatott, ezek a szankciók nagyrészt szimbolikusak, mivel Irán profi a nyugati szankciók kijátszásában (már 1979 óta).

Az Irán és Izrael közötti eszkaláció közepette az EU vezetői emlékeztetni fognak arra, hogy Gázában még mindig emberek milliói szenvednek, sokan közülük az éhhalál közelében. A Politico által látott tegnap esti tervezet szerint ismét "azonnali tűzszünetre" és "akadálytalan és széles körű humanitárius segítségnyújtásra szólítanak fel a rászoruló palesztinok számára".

Az EU vezetői fogadkoznak, hogy "sürgősen felgyorsítják és fokozzák az összes szükséges katonai segítség - beleértve a tüzérségi lőszert és rakétákat - eljuttatását Ukrajnának" - olvasható a tegnap esti legújabb tervezetben.

A kétnapos csúcstalálkozón az uniós vezetők az eredeti forgatókönyv szerint gazdasági és versenyképességi kérdésekről, Ukrajnáról, Törökországról, a Közel-Keletről és Libanonról is tárgyalnak majd.

Az uniós vezetők áttekintik, hogy milyen intézkedések születtek a korábbi, az egységes piacról, valamint Európa hosszú távú versenyképességéről és termelékenységéről szóló következtetések nyomán.

Az uniós vezetők a 2023. márciusi és júniusi ülésükön megvitatták, hogy miként lehetne szilárd és időtálló, jólétet biztosító gazdaságot teremteni. Ezzel összefüggésben ambiciózus intézkedésekre szólítottak fel az egységes piac kiteljesítése és a benne rejlő lehetőségek teljes körű kiaknázása érdekében. Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnöke ismertetni fogja a vezetőkkel az egységes piac jövőjéről szóló független jelentését.

Ennek fényében a vezetők az alábbiakról is fognak tárgyalni:

– Európa gazdasági, gyártási, ipari és technikai bázisa fejlesztésének módja 

– a klímasemleges, digitális és körforgásos gazdaság megteremtésének lehetőségei 

– a tőkepiaci unió 

– versenyképes, fenntartható és reziliens mezőgazdaság