Márciusban a vártnál kevésbé lassult az az Egyesült Királyságban – derült ki a Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) szerdai jelentéséből, további bizonytalanságokat okozva, hogy vajon a Bank of England mikor kezdi el a régóta várt kamatcsökkentést.

A customer shops for cooked meat inside a Sainsbury's supermarket in east London on February 20, 2023. British retail sales rebounded surprisingly in January on falling fuel costs and discounting by online and physical stores, official data showed Friday. At the same time, food sales dropped 0.5 percent, the ONS said, following large price rises over the past year. (Photo by Daniel LEAL / AFP) brit infláció
A lassuló infláció márciusban főként az élelmiszerárakon látszott meg / Fotó: AFP

A fogyasztói árak éves szinten 3,2 százalékkal emelkedtek, szemben a februári 3,4-del, azonban meghaladják az elemzők 3,1 százalékos előrejelzését.

Ennek ellenére az inflációs ráta két és fél év óta a legalacsonyabb szintre lassult, elsősorban az élelmiszerárak csökkenésének köszönhetően.

Az éves maginflációs ráta, amely nem tartalmazza az olyan volatilis tételeket, mint az energia és az élelmiszerek, márciusban 4,2 százalékra lassult az előző havi 4,5 százalékról. Ám ez az adat is csalódást okozott, mivel az elemzők 4,1 százalékra való csökkenést vártak.

A brit infláció alakulása 1 év
 

Havi szinten a fogyasztói árak 0,6 százalékkal emelkedtek, ugyanolyan ütemben, mint februárban.

Az infláció vártnál kisebb mértékű lassulása növeli annak kockázatát, hogy az amerikai trendeket fogjuk követni, és a csökkenés hamarosan megtorpan. Az első, júniusra várt kamatcsökkentés esélye most még kisebb lett

– figyelmeztetett Ruth Gregory, a Capital Economics közgazdásza. A brit adatok a vártnál magasabb amerikai inflációs adatokat követik, ami arra késztette a piacokat, hogy csökkentsék optimizmusukat a jegybanki kamatcsökkentésekkel kapcsolatban idén.

Márciusban az Egyesült Királyság inflációja 2022 eleje óta először csökkent az USA inflációja alá, de továbbra is az eurózóna 2,4 százalékos értéke felett maradt. Szerdán az IMF közölte, hogy várakozásai szerint a brit infláció a tavalyi 7,3 százalékról 2024-re 2,5 százalékra, jövőre pedig 2 százalékra fog csökkenni.

Fellélegezhetnek a britek, lassul az infláció

Az élelmiszerek és a vendéglátás árain enyhült a nyomás, a lakhatás és az üzemanyag viszont továbbra is erősen drágul.