Újabb vezetékekre továbbra is szükség van – mondta a Trans Mountain vezetéket üzemeltető cég vezérigazgatója. Az 1150 kilométeres csővezeték többéves késés, és többmilliárd dolláros költségemelkedés után  a végéhez közelít. A Tamarack Valley Energy Ltd. vezérigazgatója, Brian Schmidt szerint azonban hosszabb távon még nagyobb olajexport-kapacitásra van szükség, ugyanis a fúrók – például a Clearwater-mezőről – egyre több olajat termelnek ki.

The,Change,In,Oil,Prices,Caused,By,The,War.,Oil, 
olaj,
Sikeresek a fúrások Kanadában / Fotó: Shutterstock

 

Küszöbön a beüzemelés

Kevesebb mint két hét múlva már áramolhat az olaj a csővezetéken, ami biztosítja, hogy az albertai nyersolaj jóval olcsóbban jusson el a fogyasztókhoz, mint ha vasúton szállítanák. Ugyanakkor a kanadai olajszektor tovább növekedhetne Schmidt szerint, ha  az ország nagyobb csővezeték-kapacitással rendelkezne, emellett a csendes-óceáni part menti projektekben is nagy lehetőség van – tette hozzá.

A Trans Mountain nagy lépés, de  jövőben nagyobb kapacitásokra van szükség a kereslet kielégítéséhez

– mondta a Bank of Montreal és a Kanadai Kőolajtermelők Szövetségének rendezvényén.

A Tamarack-völgy termelése legnagyobb részben a Clearwater mezőről származik, mely 

hagyományos technikával felszínre hozható, és sokkal alacsonyabb költséggel kitermelhető, mint a régióban jellemző olajhomok. 

A cég terjeszkedik a területen: legutóbb, 2022-ben 1,1 milliárd dollárért a Deltastream energiavállalatot vásárolta meg. Schmidt szerint jó befektetést csináltak, ugyanis 2017 óta már kiderült, hogy a területen rengeteg kiaknázatlan lehetőség van a kitermelésre, nem csak olajhomokból. 

Sok újabb zónát lehet megcsapolni, sok ígéretes mező van még ezen a területen

– összegzett Schmidt.