A georgiai, vagyis grúz parlament a plenáris ülésen második olvasatban, többségi szavazattal jóváhagyta a külföldi befolyás átláthatóságáról szóló törvényjavaslatot, 83 képviselő szavazott igennel, 23 nemmel – írja Telegram-csatornáján a Sputnik Georgia.

A szavazás idején is a grúz parlament előtt tüntettek az ellenzékiek / Fotó: AFP

Az ülésen verekedés tört ki a parlamenti többség és az ellenzék képviselői között. A helyzet azután vált feszültté, hogy az ellenzéki Egyesült Nemzeti Mozgalom képviselői a hatóságokat azzal vádolták, hogy az utcai tüntetéseken bevetették a különleges erőket, aminek következtében az UNM ellenzéki párt vezetője, Levan Khabeishvili megsérült. Ez a kijelentés elégedetlenséget váltott ki a Georgian Dream képviselőiben.

Május 1-jén őrizetbe vették az ellenzéki grúz párt, az Egyesült Nemzeti Mozgalom elnökét, Levan Khabeishvilit a külföldi ügynökökről szóló törvényjavaslat elleni tüntetésen, Tbilisziben. A sajtószolgálat egy fotót is közzétett Khabeishviliről, amelyen láthatók a sérülései – a férfi arcán vérnyomok láthatók, az egyik szeme megduzzadt. A Mtavari Arkhi tévécsatorna szerint a rendőrökkel történt összecsapás során sérült meg.

Nyugati politikusok és diplomaták az erőszak beszüntetésére szólítottak fel Grúziában, miután a biztonsági erők kedd este vízágyúkkal, könnygázzal, kábítógránátokkal és gumilövedékekkel akadályozták meg az ellentmondásos „külföldi befolyásról” szóló törvényjavaslat elleni tüntetést.

Az EU, amely Grúziának tagjelölti státuszt biztosított, „határozottan elítélte” az erőszakot, és felszólította a kormányt, hogy tartsa tiszteletben a békés gyülekezéshez való jogot. „Elfogadhatatlan az erőszak alkalmazása ennek elnyomására” – írta az EU európai ügyekért felelős főképviselője, Josep Borrell az X-en.