Nemzetközi gazdaság

Már nem Kína Németország első számú kereskedelmi partnere

Az Egyesült Államok az első negyedévben előzött, de ez lehet csupán ideiglenes.

Az Egyesült Államok átvette Kína helyét, és Németország legnagyobb kereskedelmi partnerévé vált az első negyedévben – derült ki a hivatalos adatok elemzéséből.

Németország első számú kereskedelmi partnere az Egyesült Államok lett az első negyedévben / Fotó: AFP

A teljes forgalom a két ország között elérte a 63 milliárd eurót, míg a Kínával folytatott „csak” 60 milliárd euró volt. (Egy euró 388,5 forint.) Berlin az Egyesült Államoknál nagyobb értékben csak az tagállamaival kereskedik, a blokkon belüli exportja az első negyedévben 73,3 milliárd, az importja 58,8 milliárd eurót tett ki.

Az amerikaiak előretörése fordulatot jelent, mivel 2023-ban Kína már egymást követő nyolcadik évben volt Németország legnagyobb külkereskedelmi partnere. Tavaly a teljes kétoldalú forgalom 253 milliárd euró volt – igaz, ez csupán pár száz millió euróval haladta meg a német–amerikait – emlékeztetett elemzésében a Reuters.

Kína feljebb lépett az értékláncban

„Az Egyesült Államokba irányuló az amerikai gazdaság robusztus teljesítményének köszönhetően nőtt, miközben a kínai viszonylatban az export és az is csökkent” – magyarázta a hírügynökségnek a változást Vincent Stamer, a Commerzbank közgazdásza, aki szerint azonban az eredményben egy strukturális faktor is szerepet játszott.

Hamburg,,Germany,-,February,24,,2019:,Shipping,Containers,Of,China
Nyolc egymást követő évben Kínával folytatta a legkiterjedtebb kereskedelmet Németország / Fotó: Shutterstock

„Kína feljebb lépett az értékláncban, és egyre inkább maga gyártja az összetettebb árukat, amelyeket korábban Németországból importált” – mondta Stamer. 

Ráadásul a német vállalatok is mindinkább helyben termelnek ahelyett, hogy Németországból exportálnák az árukat Kínába

– tette hozzá.

Emellett az Egyesült Államokkal és az EU-val együtt Németország is csökkenteni akarja a Kínával szembeni kitettségét, „tisztességtelen gyakorlatokkal” vádolja Pekinget.

Olaf Scholz kancellár múlt hónapban járt utoljára Pekingben / Fotó: AFP

Európa legnagyobb gazdasága ugyanakkor nem akar lemondani a kínai kapcsolatról, Olaf Scholz kancellár legutóbb a múlt hónapban járt Pekingben jó néhány nagyvállalat vezetőjének a kíséretében. Ezt azt alkalmat is kihasználta azonban arra, hogy felszólítsa a kínai kormányt: a tisztességes verseny fennmaradása érdekében csökkentse az agresszív támadásokat az európai piaccal szemben, és kezelje jobban a nyugati cégeket.

Rosszabbul teljesít a kínai gazdaság

A Kínából származó német árubehozatal az első negyedévben csaknem 12 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, míg a Kínába irányuló áruexport alig több mint 1 százalékkal esett vissza.

„Ehhez vélhetően hozzájárult az a tény, hogy a kínai gazdaság a sokak által reméltnél rosszabbul teljesít, miközben az amerikai gazdaság felülmúlja a várakozásokat” – vélekedett Jürgen Matthes, az IW német gazdasági intézet munkatársa.

Shipping,Containers,With,Flags,Of,China,And,Germany,-,3d
Egyelőre nem világos, folytatódni fog-e az átrendeződés / Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Államok adja most a német áruexport mintegy 10 százalékát, Kína pedig visszaesett 6 százalék alá.

Nem világos azonban, hogy folytatódni fog-e az átrendeződés a rendszerkonkurens Kínától a transzatlanti partner Egyesült Államok felé. „Ha a novemberi amerikai választások után a Fehér Ház adminisztrációja megváltozik, és inkább a piacok elzárkózása irányába mozdul el, akkor ez a folyamat megállhat” – figyelmeztetett Dirk Jandura, a BGA kereskedelmi szövetség elnöke.

 

 

külkereskedelem Németország kína Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek