Nemzetközi gazdaság

Semmi jót nem ígérhetnek a németek

A vártnál jobb kezdet ellenére a legjobb esetben is stagnál az idén a német gazdaság. Németország továbbra is Európa beteg embere marad.

Németország gazdasága a vártnál erősebb évkezdet ellenére 2024-ben legjobb esetben is stagnál, így továbbra is elmarad az európai versenytársak tempójától – tette közzé előrejelzéseit az IW német gazdaságkutató intézet.

Németország
Németország – baj van a kilábalással / Fotó: Fotogrin

A feldolgozóipar és különösen az építőipar továbbra is recesszióban ragad, a lakossági fogyasztás lehet az egyetlen húzóerő – az mérséklődésével párhuzamosan. 

Ez azonban édeskevés egy igazi fellendüléshez. A fogyasztás mellett végre a beruházásoknak is be kellene indulniuk

– mondta Michael Grömling, az IW közgazdásza, hozzátéve, hogy a gazdaságban hatalmas beruházási hiány alakult ki. A beruházások a geopolitikai helyzet és a finanszírozást megdrágító magas kamatlábak miatt maradnak el.

 

A német gazdaság tavaly 0,2 százalékkal zsugorodott, ami a leggyengébb teljesítmény a nagy euróövezeti gazdaságok közül; 

  • a magas energiaköltségek, 
  • a globális kereslet nyomott volta, 
  • valamint a rekordmagas kamatok 

megfagyasztották a gazdasági aktivitást.

Németország továbbra is marad a betegágyban

Az IW várakozásai szerint az idén stagnál Európa legnagyobb gazdasága, ismét elmaradva Franciaország, Olaszország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok növekedésétől. Az év elején Németország még kikecmergett a recesszióból, az első negyedévben 0,2 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest a A tavalyi utolsó három hónapban fél százalék volt a visszaesés. 

A berlini kormány az idei évre 0,3 százalékos gazdasági növekedést prognosztizál. 

Az első két hónap az ipari termelésben is mutatott életjeleket, márciusban azonban – bár a vártnál kisebb mértékben – ismét csökkent az ipar kibocsátása, s ez kedvezőtlenül hat a magyar és a régiós gazdasági kilátásokra is.

Ez már a német hatása: óriásit zakózott a hazai járműgyártás

Egyre biztosabb, hogy fokozatosan begyűrűzik a német recesszió hatása: decemberben a magyar gazdaság gerincét járműgyártás majdnem 10 százalékkal esett vissza éves szinten. Ebből is látszik, nem volt jó éve tavaly az iparnak, amelynek kibocsátása 2023-ban 5,5 százalékkal mérséklődött.

Olyan politikai ösztönzésre van szükség, amely javítja az üzleti feltételeket

– mondta Grömling. 

Az IW becslései szerint a külkereskedelem továbbra is gyenge marad, és idén aligha ad gazdasági ösztönzést.
Németország munkanélküliségi rátája a gazdaságkutató várakozásai szerint 2023-as 5,7 százalékról 6 százalékra emelkedik. 

Annak ellenére, hogy 2024-ben rekordszámú, átlagosan 46 millió foglalkoztatott lesz, a gazdasági gyengeség hatásai a németországi munkaerőpiacon egyre inkább láthatóvá válnak

– tette hozzá Grömling.

 

 

Németország munkanélküliség GDP növekedés német infláció német gazdaság
Kapcsolódó cikkek