Nemzetközi gazdaság

Döntöttek az uniós nagykövetek: Ukrajnának adják az orosz vagyon profitját

Megegyeztek szerdán az erről szóló törvényről.

Az tagállamainak nagykövetei szerdán megállapodtak arról a törvényről, ami lehetővé teszi, hogy a befagyasztott orosz profitját Ukrajna védelmére fordítsák – értesült a Reuters két forrásból.

orosz vagyonok
Fotó: Kirill Kudrjavcev / AFP

A nyugati országok mintegy 300 milliárd dollár értékű orosz vagyont fagyasztottak be a háború kitörése óta, és egy ideje már folyik a vita arról, hogy ezt vagy legalábbis a profitot Ukrajnának adják.

Elsősorban az Egyesült Államok keresi ennek a lehetőségét, Janet Yellen pénzügyminiszter a G7-ek júniusi csúcstalálkozójára akarja kidolgozni ennek a kereteit.

Moszkva azonban megtorlással, hasonló értékű nyugati vagyon elkobzásával  fenyeget, és eddig egyes európai országok attól tartottak, hogy ez veszélyes precedenseket teremthet, és alááshatja a nyugati valutákba vetett hitet.

Részleteket egyelőre nem tudni az uniós tervről, amelyet a Politico beszámolója szerint az tette lehetővé, hogy Belgium jelezte: enged a készpénzből származó adóbevételek kezelésének módjából, ami az utolsó nagy akadálya a megállapodásnak.

A befagyasztott vagyon évente 2,5-3 milliárd euró profitot hoz, amelyből fegyvert vesznek Kijevnek.

 

orosz vagyon ukrajnai háború Európai Unió
Kapcsolódó cikkek