Pénz- és tőkepiac

Lehetnek még jó vételek

Bár az amerikai gyorsjelentési szezon kapcsán nem túl optimisták a várakozások, lehet ígéretes részvényeket találni a piacon.

Az Alcoa gyorsjelentésével a múlt héten megkezdődött a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon, amely a következő hetekben fog felpörögni, elsősorban a pénzügyi, az energetikai és a technológiai cégek legfrissebb számaira figyelnek majd a befektetők.

Az elemzői várakozások szerint az 500 legnagyobb amerikai tőzsdei vállalat összesített profitja 5 százalékkal csökkenhetett az egy évvel korábbi adathoz képest, azonban a Barron’s szakemberei szerint a közelgő időszak jó vételi lehetőségeket is tartogat, mivel a jelenlegi profitvárakozások több szektorban is túlságosan is alacsonyak, és a vállalatok profitja a becsléseknél kisebb mértékben esik vissza vagy akár emelkedik, az a részvényárfolyamok emelkedését hozhatja. Ez volt a helyzet egyébként az idei első két negyedévben is, amikor a vállalatok sorra felülteljesítették a pesszimista elemzői várakozásokat.

A befektetők most leginkább amiatt aggódnak, hogy az erős dollár nyomás alatt tartja a vállalati bevétel- és profitszámokat, azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy bár a dollár tavalyhoz képest nagyot erősödött, a harmadik negyedév során már valamelyest stabilizálódott, így kisebb lehet a negatív hatása a vállalati profitokra is. A Bank of America-Merrill Lynch egyenesen azzal számol, hogy a tényleges profitszámok átlagosan 3 százalékkal az elemzői becslések felett alakulhatnak.

A Barron’s véleménye szerint most azoknak a vállalatoknak a részvényei lehetnek izgalmas befektetések, amelyekre adott profitvárakozások emelkedtek az elmúlt hónapokban, és amelyeknek a profitmarzsa a becslések alapján emelkedik idén és jövőre. Ez alapján összeállítottak egy 15-ös listát, amelyen olyan ismert nevek is szerepelnek, mint a sportszergyártó Nike, a Delta Airlines légitársaság vagy a videojáték-készítő Activision Blizzard és az Electronic Arts.

Utóbbi két vállalat részvénye egyébként nem tűnik olcsónak, de a következő négy évben megduplázhatják profitjukat, ráadásul játékaikat már nemcsak konzolokra, hanem okostelefonokra is kínálják, ott még nagy tere van a növekedésnek.

A Delta Airlines mellett a legolcsóbbnak számító Mylan esetében az elmúlt hónapokban megerősödött gyógyszeripari felvásárlási láz hajthatja fel az árfolyamot, a cég korábban visszautasította a Teva 82 dolláros részvényenkénti ajánlatát, a papírjai viszont mostanra 42 dollárig zuhantak. Közben a társaság felvásárlási ajánlatot tett a Perrigo részvényeire. Emellett több készítménytől is jó számokat várnak a következő negyedévekben, emiatt lát a Barron’s fantáziát a papírban.

Delta Airlines Alcoa Bank of America
Kapcsolódó cikkek