A második negyedévben is extrém gazdasági körülmények között tevékenykedő Rába Holding a piaci keresleti aktivitást kihasználva és a gazdasági kihívásokra rugalmasan reagálva, mind féléves, mind negyedéves szinten az elmúlt évtized legmagasabb árbevételét érte el – derült ki a járműgyártó társaság szerdán közzétett gyorsjelentéséből. 

RÁBA járműipari
Fotó: Rába

A második negyedévben a csoport valamennyi gyártási tevékenységet folytató üzletága 30 százalék feletti mértékben növelte forgalmát, aminek eredményeképpen a negyedéves csoportszintű árbevétel 35,8 százalékos növekedéssel 16,7 milliárd forintot ért el. 

A kiemelkedő második negyedéves bevételbővülésnek köszönhetően az első fél évben a csoportszintű árbevétel 30 milliárd forintra rúgott, amely 26,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi bázisidőszaki szintet.

A társaság emellett meglepetésre jelentős, 1234 millió forintos üzemi nyereségre is szert tett, pedig az acélbeszerzési árak újabb rekordmagasságba emelkedtek, az energiaárakban sem mutatkozott szignifikáns csökkenés, míg az átlagkereset gyorsuló növekedés mellett haladta meg jelentősen a bázisidőszaki szintet.

A körülményekhez mérten rendkívül kedvező eredményhez valamennyi leányvállalat hozzájárult, a futóműüzletág 692 millió forintot, az alkatrész-divízió 357 millió forintot, a járműgyártás 85 millió forintot termelt üzemi szinten.

A győri társaság a jelentős kommunális energiaköltség-többlettel terhelt, veszteséges első negyedév után, második negyedéves teljesítményének köszönhetően végül az egész első fél évben üzemi nyereséget gazdálkodott ki, csoportszinten 750 millió forintot.

Az ellátási lánc zavarai és a drasztikus inflációs nyomás kivédésére a Rába csoport valamennyi szervezeti egysége tevékenységének fókuszába a megnövekedett gyártási költségeknek a vevőkre való áthárítása, a gyártási tevékenység rugalmasságának növelése, a gyártási technológia megújítása és a hatékonyság konzekvens javítása, valamint a szigorú költség kontroll került – áll a gyorsjelentésben. Ennek eredményeként a Rába EBITDA-ja mindössze 7 százalékkal csökkent, 1854 millió forintra, az EBITDA-ráta pedig túllépte a 11 százalékot. Az EBITDA-hoz is pozitív eredménnyel járult hozzá mindhárom divízió.

 

A pénzügyi eredmény ugyanakkor az első fél évben 906 millió forint veszteséget mutatott (a tavalyi hasonló időszakban 260 millió forint nyereséget sikerült realizálni). A pénzügyi sor idei mínuszában jelentős része volt a devizaárfolyamokon elszenvedett 855 millió forintos veszteségnek, míg a nettó kamatterhelés mindössze 47 millió forint volt.

Az adózott veszteség a fenti adatok eredőjeként az első fél évben 252 millió forint volt, ám a második negyedévben már 318 millió forintos nyereségről számolt be a vállalat ezen a soron.