Részvényenként 100 forintos fizetéséről döntött a Waberer’s éves rendes közgyűlése, miután a vállalat tőzsdei bevezetése óta a legmagasabb eredményét érte el 2022-ben. A részvényesek emellett két új igazgatósági és két új felügyelőbizottsági tagot is választottak, valamint a társaság beszámolójának elfogadásáról is döntöttek.

Waberer's
Fotó: Darnay Katalin / Szabad Föld

A részvényesek a Waberer’s International Nyrt. éves rendes közgyűlésén elfogadták a társaság 2022-es évről szóló beszámolóját, amely szerint a tavalyi évre beérett a hazai piacvezető komplex logisztikai szolgáltató vállalat 2020 nyarán indított új stratégiája. 

A vállalat 2017-es tőzsdei bevezetése után rekord EBIT-eredményt és margint ért el, ami lehetővé teszi, hogy először fizessen osztalékot részvényeseinek. 

A Waberer’s tavaly 14,1 százalékkal, 675,9 millió euróra növelte árbevételét, miközben EBIT-eredménye (kamatok és adózás előtti eredmény) még ennél is nagyobb mértékben, 22,5 százalékkal, 33,3 millió eurós rekordszintre ugrott. Ennek köszönhetően az EBIT-margin is jelentősen, 4,6-ról 4,9 százalékra javult. 

A kiemelkedő teljesítményt egy kihívásokkal teli évben érte el a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat, mivel az orosz–ukrán háború több szempontból is kedvezőtlenül hatott a működésére. A részvényesek elfogadták a társaság beszámolóját, és részvényenként 100 forintos osztalék kifizetéséről döntöttek, amelyet a Waberer’s 2023. július 3-i kezdőnaptól fizet ki. 

A közgyűlésen a részvényesek több technikai pont mellett két új igazgatósági, két új felügyelőbizottsági, illetve auditbizottsági tag választásáról is határoztak. Az igazgatóság tagjának választották Barlai Róbertet, valamint Barna Zsoltot, aki egyben társaság vezérigazgatója is 2021 óta. Emellett a Waberer’s felügyelőbizottsági, valamint auditbizottsági tagjának választották Hegedüs Évát és Hall Krisztiánt.

Megcélozta az erősebb tőkepiaci jelenlétet a Waberer’s

Tőzsdei történetében először fizethet osztalékot a Waberer’s, amit új osztalékpolitika meghirdetése is követ, de ezt még megelőzi a tulajdonosi átrendeződéssel együtt járó stratégia finomhangolása. A Világgazdaságnak adott interjúban Barna Zsolt vezérigazgató arról is beszélt, hogyan reagál a társaság a hazai kiskereskedelmi és nagyberuházási folyamatokra.