Újabb lendületet vettek az év elején a tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) Európában, a kisbefektetők és a profik körében egyaránt kedvelt befektetési eszközökbe januárban jókora friss tőke érkezett, a piaci hozamokkal kiegészülve így új csúcsra ugrott a bennük kezelt összvagyon.

Closeup,-,Woman,Is,Checking,Bitcoin,Price,Chart,On,Digital, ETF
Az év elején rendkívül keresettek voltak Európában a tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek). Fotó: Shutterstock

Az európai ETF-ek közel 40 milliárd euróval gyarapodtak 2024 első hónapjában, január végén ezzel már 1607,5 milliárd euró fialtattak bennük, ami új rekord az LSEG Lipper friss adatai szerint.

A csúcsdöntéshez és a 2,8 százalékos havi bővüléshez az kellett, hogy a hagyományos befektetési alapokhoz hasonlóan diverzifikált befektetési lehetőséget kínáló, ám az előbbieknél jellemzően jóval olcsóbb és sok esetben likvidebb eszközökbe a 12 havi átlagnál – 13,2 milliárd euró – jóval több pénzt, 21 milliárd eurót fektessenek be az európaiak.

A piaci széljárás is a megtakarítók mellé állt az év elején, a hozamok a berakott friss tőkénél is nagyobb mértékben, csaknem 23 milliárd euróval növelték az ETF-portfóliók értékét.

Az európaiak a részvény-ETF-eket vásárolták a legnagyobb tételben, egyetlen hónap alatt 13,3 milliárd eurónyit betárazva a kockázatosabb termékekből.

Ennek közel fele, 6,3 milliárd euró amerikai részvénykitettséget ETF-ekbe érkezett, ami mind közül a legnépszerűbb termékkategóriának bizonyult, megelőzve a 4,2 milliárdos értékesítéssel záró globális részvény-ETF-eket. Az évek óta gyengélkedő, kínai részvényekből építkező termékektől ellenben nagy – félmilliárd eurós – tételben szabadultak az európai befektetők. 

A kötvényes eszközök is kelendőnek bizonyultak, amit a hatmilliárd eurós nettó értékesítésük is alátámaszt. A kategóriában leginkább az eurós vállalati kötvény-ETF-eket vették, 2,4 milliárd összértékben. A másik póluson az amerikai állampapírokat tartalmazó eszközökből félmilliárd, a tengerentúli vállalati kötvényeket tartó ETF-ekből pedig 400 millió eurónyit váltottak vissza.

Az ugyancsak alacsonyabb rizikójú pénzpiaci ETF-ek 1,6 milliárd euró megtakarítást szívtak fel a piacról, az alternatív ETF-ekbe pedig további mintegy százmillió euró tőke érkezett. A vegyes ETF-eknél és az árupiaci termékeknél csak minimális pénzmozgást regisztráltak januárban.

 

A befektetési szolgáltatók versenyét sokadszorra nyerte meg a világ legnagyobb vagyonkezelőjéhez, az amerikai BlackRockhoz tartozó iShares, amelynél 10,2 milliárd eurót fektettek be. A dobogó alsóbb fokaira két európai szolgáltató, a francia Amundi és a Deutsche Bankhoz tartozó Xtrackers állhatott fel. Az előbbi 3,2, az utóbbi 2,8 milliárd euró friss ügyfélpénzt szerzett ETF-jeinek.