Minden eddiginél jobb dolguk volt tavaly a részvénytulajdonosoknak, a világ legnagyobb tőzsdei cégei ugyanis soha nem látott, 1,66 ezermilliárd dollárnyi osztalékot fizettek ki befektetőiknek a megugró nyereségükből. Annak sem kell csüggednie, aki 2023-ban kimaradt a tőzsdei pénzesőből, idén ugyanis újabb rekordot dönthetnek a részvényesi juttatásokra fordított céges kifizetések világszerte – derül ki a Janus Henderson friss elemzéséből.

Vancouver,,Canada,-,November,21,,2016:,Microsoft,Sign,On,The
A Microsoft három év után vált újra a világ legnagyobb osztalékfizetőjévé. Fotó: Shutterstock

A tőzsdei vállalatok a 2022-esnél 5,6 százalékkal több osztalékkal tömték ki részvényeseik zsebét, a pandémia előtti, 2019-es szinthez képest pedig 15 százalékkal ugrott meg az osztaléktömeg a brit-amerikai alapkezelő összesítése alapján.

Kinyitották a pénztárcát a bankok, fukarkodnak a bányászok

A tavalyi profit visszaosztásának bővülése meglehetősen széles körű volt, a társaságok 86 százaléka ugyanis növelte, vagy legalább szinten tartotta az mértékét. A kifizetések 22 országban döntöttek új rekordot, köztük 

  • az Egyesült Államokban, 
  • Franciaországban, 
  • Németországban, 
  • Kanadában, 
  • Mexikóban 
  • és Indonéziában is.

Az osztaléktömeg növekedését a bankszektor hajtotta, mivel a magas kamatkörnyezet mellett a pénzintézetek szélesíteni tudták haszonkulcsaikat, a megtermelt nyereségből pedig minden korábbinál nagyobb juttatás ütötte a befektetők markát. A bankok egymaguk a globális növekedés felét adták, ám ennek pozitív hatását szinte teljesen ellensúlyozta a bányacégek által végrehajtott osztalékcsökkentés, amit a nyersanyagárak visszaesése mellett az apadó nyereségük tett indokolttá.

A szintén csúcsra futó autóipari osztalékok a globális bővülés nyolcadát adták, de biztató a kifizetések emelkedése a közműcégek, szoftvergyártók, élelmiszeripari vállalatok és iparcégek körében is, ami a diverzifikált portfóliók értékét mutatja az alapkezelő szerint.

A tavalyi rekordév után idén még jobb dolguk lehet a befektetőknek

Ami a pénzeső területi megoszlását illeti, ahhoz a világ legnagyobb tőkepiaca, az Egyesült Államok járult hozzá a legnagyobb mértékben, igaz, az amerikai cégek osztalékemelése a globális átlaghoz igazodott.

Kulcsfontosságúnak bizonyult az európai cégek teljesítménye is, melyek 18 százalékkal több pénzt utaltak a befektetőknek 2023 során. A feltörekvő piaci és a japán vállalatok körében ugyancsak az átlagosnál dinamikusabb volt a bővülés. Nagy-Britanniában és Ázsiában ezzel szemben szűkmarkúbb kifizetéssel kellett beérniük a tőzsdei cégek részvényeseinek. 

A világgazdasággal kapcsolatos pesszimizmus 2023-ban megalapozatlannak bizonyult, és bár a kilátások bizonytalanok, az osztalékfizetésnek erős a támasza

– mondta Ben Lofthouse, a Janus Henderson globális részvénypiaci vezetője.

A Janus Henderson 2024-ben a tavalyihoz hasonló mértékű, 3,9 százalékos növekedésre, és így újabb rekordévre számít, a tőzsdei cégek osztaléka elérheti az 1,72 ezermilliárd dollárt globálisan.

A Microsoftnál nem volt bőkezűbb cég tavaly

A legtöbb osztalékot a Microsoft fizette ki tavaly, amely három év után bizonyult újra a legbőkezűbb kifizetőnek. Az amerikai technológiai óriás a 2021-ben és 2022-ben is az élen végző BHP ausztál bányavállalatot taszította le a trónról, melynek ezúttal be kellett érnie a hatodik hellyel.

A Microsofttal két másik amerikai nagyágyú, az Apple és az ExxonMobil osztozik a dobogón, két kínai vállalatot, a China Construction Bankot és a PetroChinát megelőzve.

A közvetlen élmezőnybe tartozik még a China Mobile Limited, a Johnson & Johnso és a JPMorgan Chase. Az amerikai és kínai cégek dominanciáját csak egyetlen európai társaság, a dán konténerszállító A.P. Moller-Maersk enyhíti valamelyest, amely a tizedik helyen szerepel a toplistán.

 

A tíz legbőkezűbb társaság 136,1 milliárd dollárt osztott vissza a tulajdonosoknak, ami a teljes kifizetés 8,2 százaléka. Az osztalékkoncentráció ezzel valamelyest mérséklődött 2022-höz képest, akkor még minden tizedik osztalékként kifizetett dollár a top10 cégtől érkezett a részvényesekhez.