Napok óta eladói nyomás alatt vannak a dollárban kibocsátott ukrán államkötvények, a jelek szerint csak ideiglenes megnyugvást hozott, hogy az amerikai képviselőház jóváhagyott egy 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot a háborús ország részére. 

Various,Type,Of,Financial,And,Investment,Products,In,Bond,Market.
Fotó: Shutterstock

Aki ilyen állampapírt tart, nem sok jóra számíthat, mivel napirenden van több kamatfizetésének és tőketörlesztésének az átütemezése. A londoni kötvénypiacon egy 2034 szeptemberében lejáró dolláros ukrán hitelpapírral a névérték mindössze 25,9 százalékán kereskedtek hétfőn, ez február óta a legalacsonyabb szint. 

Nem láttunk érdemi vásárlásokat még a hét végi amerikai szavazás után sem

– mondta a Bloombergnek Szabó Viktor, az Abrdn feltörekvő piacokért felelős befektetési igazgatója. A helyzetet pedig tovább bonyolítja a teljesítés átütemezése. Erre azért lesz szükség, mert a megtámadott ország 2022-ben két évre kapott kifizetési haladékot a hitelezőitől. Április elején a kötvényesek egy csoportja megbízta a PJT Partnerst, hogy vezényelje le a tárgyalásokat 

egy 20 milliárd dollárnyi kötvény visszafizetésének felfüggesztéséről. Ez óriási összeg, és komoly támogatással ér fel a háborúban álló Ukrajnának.