Pénz- és tőkepiac

A GDP-adat után újabb sokkra készül a forint

Május elsején még illikvid piaci kilengések is borzolhatják a kedélyeket. A forint árfolyama szép erősödésen van túl.

Kéthetes csúcsára erősödött a forint a vártnál kedvezőbb GDP-adatra. Mégis feltűnő, hogy az impulzushoz képest meglepően szűk sávban ragadt az euró-forint jegyzés, mely kedden délután a 390-es szintet közelítette. Vajon miért nem erősödik jobban a forint az euróval szemben egy fontos makroadatra?

 

Nagy volt a szórás az elemzői várakozások között, emiatt a befektetők által figyelt két konszenzus jelentősen eltért egymástól

– mondta Varga Zoltán az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: amíg az év per év alapon közölt nyers adatra a Reuters gyűjtés átlaga 1 százalékot adott, addig a Bloomberg konszenzusa 1,33 százalékot. Így az 1,1 százalékos tényadat a két várakozás közé esett. Ezzel magyarázható, hogy az adatközlés utáni első percekben gyengült a forint, majd erősödni kezdett. 

Továbbra is a 390–392-es szűk sávban mozog az euró-forint, melynek a padlója erős támasz, míg komolyabb ellenállás 395-nél húzódik.

Az elemző szerint 

szerdán délután is érdemes figyelni a forintra.  

Egyrészt, az európai piacok szünnapot tartanak, így a magyar zárva lesz, de a tengerentúlon kinyitnak a tőzsdék. Ezért délután illikvid piac lesz, amikor kevés számú szereplő kereskedik, s a piacot jól ismerő befektetők távol maradnak, vagyis egy-egy jól irányzott pozíciónyitással nagyot lehet lódítani az árfolyamon. Másfelől, este várható az amerikai jegybank szerepét játszó Fed kamatdöntése, ami újabb impulzust adhat a forintnak is.

Varga Zoltán szerint a kamaton várhatóan nem változtatnak, ám a kommentárok megerősíthetik a piac által már árazott szeptemberi kamatvágási várakozást, ami dollárerősödést hozhat, mert mostanáig a nyári kamatvágás lehetősége volt napirenden. De a feszes még jobban elbizonytalaníthatja a jegybankárokat.    

Kikerekedett az elemzők szeme az erős GDP-adatok láttán: ők is csak találgatnak, mi lehet a háttérben

Abszolút meglepetésként értékelik az első negyedéves GDP-adatokat a hazai elemzők, akik szinte kivétel nélkül alacsonyabb növekedést vártak az év elején. A vártnál jobb mutatókra a belső fogyasztás és a beruházások gyorsuló helyreállása adhat leginkább magyarázatot.

 

 

forint konszenzus GDP
Kapcsolódó cikkek