Feje tetejére állította a nemzetközi piacokat, hogy az éjszaka folyamán Izrael csapást mért egy iráni nukleáris létesítmény közvetlen közelére, válaszként a múlt heti drón-, illetve rakétatámadásra, melyet Izrael és szövetségesei szinte teljes egészében sikeresen vissza tudtak verni. A ma éjszakai izraeli eszkaláció a múlt heti iráni csapáshoz hasonlóan felbolygatta a piacokat.

Stack,Of,Shiny,Gold,Bars,On,Financial,Gold,Price,Graph
Beszakadt a forint, menetel az arany: teljes a káosz a piacokon / Fotó: Shutterstock

A Brent olaj ára 3,8 százalékkal ugrott meg a támadás hírére, a fekete arany jegyzése 90 dollár felett is járt a hírek megjelenését követően, és hasonló ralit figyelhettünk meg az igazi arany piacán is: a sárga nemesfém árfolyama több mint 0,4 százalékkal került feljebb a támadás hatására. A pánik azonban valamit csitult, miután az iráni kormány különböző közleményekben, illetve belföldi híradásaiban igyekezett csökkenteni a támadás jelentőségét, kvázi kudarcként bélyegezve meg azt. 

Az iráni kormány reakciójára válaszul az olaj ára 2,09 százalékkal korrigált, de még így is 88 dollár felett jár a jegyzés, az arany viszont továbbra is erősödik, már 2391 dolláron jár az árfolyam. A a támadás hírére beszakadt, az iráni reakciót látva azonban valóságos vágtába kezdett, több mint 8 százalékkal, 64 704 dollárig menetelt.

Relatív árfolyamváltozások 5 nap
Teljesen elszabadultak az árfolyamok a nemzetközi piacokon

Az iráni reakciótól függetlenül az európai piacok hatalmas mínuszokban kezdték meg a kereskedést: az átfogó európai EuroStoxx 50 0,78 százalékkal, a DAX 0,96 százalékkal, míg a spanyol IBEX 0,96 százalékkal került lejjebb a nyitást követően, a BUX ebben a tekintetben relatíve felülteljesítőnek tekinthető a maga mindössze 0,26 százalékos lefordulásával.

Equilor Trader

Kereskedj és fektess be a jövő technológiájával – Bárhol, bármikor!
A megjelenés támogatója az Equilor Befektetési Zrt.

Az OTP árfolyama 0,32 százalékkal, 16 990 forintig, a Mol kurzusa 0,13 százalékkal, 3016 forintig, a Magyar Telekom részvényei 0,11 százalékkal, 921 forintig, a Richter papírjai pedig 0,61 százalékkal, 8900 forintig szakadtak.

A forint az éjszakai riadalmak idején 373-ig csúszott a dollárral 

és 395,8-ig az euróval szemben, reggelre azonban már korrigálni tudott a hazai deviza, jelenleg 0,09 százalékos mínuszban, 394,65-on áll az euróval, és 0,08 százalékos gödörben, 370,70-on áll a dollárral szemben.