Néhány nap alatt visszatalált az idei osztalékszelvény leesése után is a Magyar Telekom árfolyama az emelkedő trendhez. Mint ismert, utoljára múlt szerdán lehetett a 2023-es pénzügyi év után járó osztalékkal Telekom-részvényt venni, ami alaposan rajta is hagyta a nyomát az árfolyamgráfon, hiszen a 942 forintos záróértékéről egy nap alatt 4,2 százalékkal, azaz kereken 40 forinttal, 902 forintra csökkent a kurzus.

Deutsche Telekom - Annual figures24 February 2022, North Rhine-Westphalia, Bonn: Telekom's logo is on the roof of the company's headquarters. Telekom presents its annual figures. Photo: Federico Gambarini/dpa (Photo by FEDERICO GAMBARINI / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Kimaxolják a profik a Magyar Telekom tavaszi duplacsúcsait / Fotó: AFP

Gyorsan visszapattant a Magyar Telekom árfolyama

Pénteken még mindig lefelé tartott a menet, egészen a 898 forintos lokális mélypontig, amit háromszor is tesztelt a végül ezen a szinten is búcsúzva a tőzsdehéttől.

Hétfőtől azonban már egészen más szelek fújnak a pesti börze háza táján, hiszen megfordult a tendencia és a hét első kereskedési napján 923 forintig jött vissza a papír, kedden délig pedig a 935 forintos magaslatot is sikerült megmásznia.

Az idén is bejött tehát az elmúlt években már megfigyelhető jelenség, hogy az osztalékszelvény levágása előtti időszakra jellemző csúcsárfolyam – várhatóan - a részvény-visszavásárlási aukció napjáig tartja magát.

Az elmúlt két évben is hasonló folyamatok játszódtak le

Tavalyelőtt például a szelvényvágás napján, azaz április 27-én még 400 forinton zárt a részvény, amely másnap 388 forinton búcsúzott a parkettől. Ezt követően viszont a részvény-visszavásárlási aukcióig – amelyen 426 forintos átlag- és 434 forintos legmagasabb áron keltek el a részvények – 412 forintra drágult a részvény, s csak ezután indult meg az ereszkedés, egészen a 305 forintos lokális mélypontig, amit július derekán érintett meg a papír.

Egy évvel később, azaz 2023-ban május 9-én esett le az s ennek megfelelően az előző napi 438 forintról 417 forintra süllyedt a részvény napi záróértéke. Aztán a részvény-visszavásárlási aukció előtti kereskedési napig, vagyis május 24-ig újfent 432 forintig emelkedett a kurzus, majd a következő két napon 423 és 418 forintos záróárak következtek. Magán az aukción pedig 443 forintos átlagár alakult ki, míg a legszerencsésebbektől 448 forintért vette meg a Telekom saját részvényeit.

Aki pedig túladott a részvényein az aukción, július elején 405 forintért vehette vissza őket, mintegy 10 százalékkal növelve érdekeltségét a távközlési cégben.

A Magyar Telekom árfolyama 2022. március 1-től
 

Idén még előttünk áll az első negyedéves gyorsjelentés

Mindebből úgy tűnik tehát, hogy a profi befektetők a szelvényvágás után is megtartják részvényeiket, majd megpróbálnak még néhány százalékos extra jövedelemre szert tenni az aukción. 

Utána pedig az ismert amerikai mondást (Sell in May and go away, azaz add el a részvényeidet májusban és utazz el nyaralni!) alkalmazva jöhet egy gondtalan nyaralás, a Telekom-részvényeket pedig ráérnek valamikor júliusban újfent beszerezni.

Persze az idén még nem tudni, mikor lesz az aukció és előttünk áll még az első negyedéves gyorsjelentés is. Ha viszont azt is számításba vesszük, hogy egy év alatt több mint a duplájára drágult a részvény és az elemzők szerint még nincs vége a ralinak, akkor mindettől függetlenül gondtalannak ígérkezik a nyaralás.