Befektetői nap keretében ismertette frissített növekedési stratégiáját az AutoWallis. A régióban is meghatározó magyar autókereskedelmi és mobilitási szolgáltató öt éven belül megduplázná tavalyi eredményét, ami 750 milliárd forintos árbevételt és 40 milliárd forintos EBITDA nyereséget jelenthet 2028-ra. A társaság 2026-tól osztalékot is fizetne részvényeseinek.

AutoWallis
A következő öt évben is folytatná a dinamikus növekedést az AutoWallis / Fotó: AutoWallis

A társaság számtalan mutató tekintetében már meghaladta az öt évvel korábban kijelölteket, a csoport árbevétele négyszereződött, nyeresége pedig tízszeresére nőtt – mondta Müllner Zsolt, az AutoWallis igazgatóságának elnöke.

Árbevétel duplázást és osztalékfizetést is tervez az AutoWallis

Semmiképp sem szeretnének azonban itt megállni, továbbra is azt szeretnék, ha a részvényesek az értéknövekedés révén részesülni tudnának az AutoWallis-sztoriból. Egy ütésálló, értékes vállalat építése a céljuk, amit remélhetőleg a is honorál majd – hangsúlyozta Müllner Zsolt.

Ormosy Gábor vezérigazgató arról beszélt, hogy a tervezett bővülés intenzívebb része 2026-ig tarthat, ami után egy stabil, normalizálódó növekedési fázis jöhet. A vállalat ebben az időszakban nem tervez újabb tőkeemelést, a stratégia megvalósítását a megtermelt nyereségből és más, elsősorban kötvény- és banki forrásokból finanszírozná, de a következő időszakban is évi 2-3 akvizíciót terveznek.

Ebből is adódóan 2026 után kiszámítható, hosszú távú osztalékfizetésre tenne javaslatot a vállalatvezetés.

A társaság az elmúlt öt év során 

  • 33,8 milliárd forint értékben emelt tőkét, ennek keretében 
  • az elmúlt 10 év egyik legnagyobb méretű lakossági részvényjegyzését vezényelték le a Budapesti Értéktőzsdén. 
  • Ezt egy 9,7 milliárd forintos kötvénykibocsátással is megtoldották.

Az AutoWallis mára a BÉT hetedik legnagyobb tőzsdei értékű vállalata, de a régiós tőkepiacon is előkelő helyet foglalhatna el. A prágai tőzsdén a hetedik legnagyobb vállalat lenne az AutoWallis, de a lengyel és a román börzén is a kibocsátók első negyedében kapna helyet mérete alapján a magyar vállalat – érzékeltette a társaság méretét Ormosy Gábor.

A vállalatvezető szerint az elektromos meghajtású járművek terjedése folyamatos, a járműmegosztás térnyerésében ugyanakkor érdemi növekedésre nem várnak, ahogyan az önvezető autók térhódítása is lassabb lehet. Az európai autópiacon pedig további konszolidációra számítanak, a kínai gyártók piaci szerepének erősödése mellett – vázolta fel az iparági trendeket Ormosy Gábor.

Concorde: kedvezők az autószektor kilátásai

Az AutoWallis kihívásokkal teli gazdasági környezetben is növekedni tudott, a tavalyi csökkenő fogyasztás idén visszapattanhat, a reálbérek növekedése mellett a hitelezési volumenek is javulhatnak a magas finanszírozási költségek ellenére, mindez pedig jó feltételeket teremthet a társaság növekedési sztorijának folytatásához – emelte ki Bukta Gábor, a Concorde Értékpapír befektetési üzletágvezetője.

A társaság részvényeit követő Somlai-Kiss Máté elemző szerint az európai autógyártók versenyképessége romlik, Európában lassul a növekedés, növekszik a Kínától való függés, de a kilátások ezzel együtt javulnak. Az Európai Unión belül Magyarországon egyedüliként visszaesett az értékesítés, de az idei első negyedévben már visszapattanás figyelhető meg.  Az autópiacon 2025-től várnak normalizálódást, 2-3 százalékos növekedést hozhat a szektor számára a Concorde részvényelemzője szerint.

Jelentősen növekedhet a részvényárfolyam

Mind a fejlődő, mind a fejlett piacok nagy visszaesést könyvelhettek el, ebből azonban a lemaradó piacok, köztük a magyar is profitálhatnak majd – hangsúlyozta Bukta Gábor. A magyar tőzsde rendkívül alacsony, 6-os P/E rátán forog, vagyis a befektetők hat évnyi profitot hajlandók kifizetni a hazai részvénypiacért. Világszerte ehhez képest inkább 10-es P/E szorzók jellemzők, de még a régiós piacok is 8-9-es mutatóval rendelkeznek, tehát nagy diszkonttal kereskednek a hazai részvényekkel.

Az AutoWallis és a szektortársak értékeltsége is azt mutatja, hogy a társaság egy vonzó befektetés lehet. Amennyiben a piac ráébred, hogy a társaság működési árrései fenntarthatók, a növekedési sztori az akvizíciók hatására akár drasztikusan is megemelheti a részvényárfolyamot – véli a Concorde elemzési üzletágvezetője. 

 

A Concorde 218 forintos célárat tart érvényben az AutoWallisra, de ez az árfolyamvárakozás egyelőre még nem tartalmazza a frissített stratégia várató hatásait.