Pénz- és tőkepiac

Égeti a pénzt az Uber, beszakadt az árfolyam

Bár az amerikai fuvarmegosztó vállalat árbevétele és havi aktív felhasználóinak száma egyaránt 15 százalékkal nőtt az első negyedévben, a cég váratlanul visszatért a veszteségtermeléshez. Az Uber menedzsmentje eközben esküdözik, hogy a mínusznak semmi köze a napi működéséhez.

Az Uber Technologies első negyedéves árbevétele az előző év azonos időszakához mérten 15 százalékkal 10,13 milliárd dollárra nőtt, míg a vállalat platformján regisztrált havi aktív felhasználók száma ugyancsak 15 százalékkal, 149 millióra, a megtett utak száma pedig 21 százalékkal, 2,57 milliárdra emelkedett – írja a CNBC.

Aachen,,Germany,September,2019:, Uber ,Driver,Holding,His,Smartphone,In
Vesztséges az Uber / Fotó: Shutterstock

A hazánkba is visszatérni készülő fuvarmegosztó cég nettó eredménye viszont – az előző negyedéves 1,4 milliárdos profit után – váratlanul ismét mínuszba fordult és a veszteség az egy évvel korábbi 157 millió dollárról 654 millióra, egy részvényre átszámítva pedig 8 dollárcentről 32 centre hízott.

A menedzsment szerint a negatív eredménynek semmi köze az operatív működéshez, annál inkább a cég részvénybefektetésein elszenvedett 721 millió dolláros nem realizált veszteségekhez.

Az érvelést alátámasztja, hogy a korrigált EBITDA 82 százalékkal, 1,38 milliárd dollárra ugrott, ami némileg meghaladja még a StreetAccount elemzői konszenzusa által várt 1,31 milliárd dollárt is.

A második negyedévre az Uber 1,45 és 1,53 milliárd dollár közötti korrigált EBITDA-ra számít, szemben az elemzők által várt 1,49 milliárd dollárral.

A hírre a részvényárfolyam több mint 8 százalékkal, 70 dollárra zuhant az amerikai tőzsdenyitás előtti online kereskedésben.

 

Uber Technologies fuvarmegosztó korrigált ebitda dollár árbevétel
Kapcsolódó cikkek