Tizenöt százalékkal érnek többet az OTP-részvények, mint év elején, a pénteki kereskedés végén a bank részvénypiaci kapitalizációja meghaladta az 5000 milliárd forintot, sőt meg is fejelte azt további százmilliárddal. Dollárban kifejezve a 14 milliárdot közelíti az OTP kapitalizációja, amellyel a globális rangsorban a 129., Európában pedig a 29. 

otp
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az 5100 milliárd forintos kapitalizáció a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett összes társaságénak az egyharmada.

A magyar pénzintézet olyan versenytársakkal van egy szinten az európai rangsorban, mint a holland ABN Amro, a lengyel Santander Polska és az ír AIB Group. A következő lépés a valamivel 20 milliárd dollár alatt árazott bankok megközelítése lenne, ahol már tényleg nem akármilyen játékosok találhatók, 

a tőzsdei árfolyamok ide pozicionálják a PKO Bankot, a Commerzbankot és az Erstét. 

Több nagy név a bankszektorban ma már egyértelműen kevesebbet ér az OTP-nél, például az olasz Mediobanca, a svájci Julius Bar, a lengyel Pekao és az mBank. 

Érdekesség, hogy a piac az OTP-nél csupán két német pénzintézetet tart többre, a Commerzbankot és a Deutschét. 

 


A várakozások és a célárak alapján az OTP Bank-részvények árfolyama előtt még jókora tér van fölfelé. Főleg akkor, ha a magyar pénzintézet ajánlata lesz a befutó arra a balti országokban érdekelt Luminor Bankra, amelyről gyakorlatilag bizton állítják az elemzők, hogy az OTP kiszemeltje. 

A Luminor nem tőzsdén jegyzett cég, a bankcsoport a könyvek szerint 1,78 milliárd eurót ért 2023 végén, de a magas jövedelemtermelése miatt aligha kapható meg ennyiért. A Bloomberg információja szerint a főtulajdonos Blackstone a könyv szerinti értéken túl 20 százalék prémiumot kér, vagyis több mint 2,1 milliárd eurós lehet a vételár. Ha mindez beárazódna az OTP piaci értékébe és a részvények árfolyamába, akkor 16 milliárd dollár feletti árazás jelenne meg az OTP neve mellett.