Szárnyalnak a félvezetőszektor részvényei, a volatilitás azonban még mindig nagyon magas, és nem ritkák a jelentős visszaesések sem egy-egy nagyobb rali után. A gyorsan változó ciklikus iparágban a piac rövid idő alatt átrendeződhet, és a legnagyobb gyártók esetében is ez látható. Az Nvidia utóbbi időszakban bemutatott emelkedése azért ritka példa, a befektetői lelkesedés mellett kétségkívül a fundamentumok jelentős mértékű javulása is magyarázhatja az emelkedést.  

A szektorban azonban még korántsem lehet elmondani minden vállalatról, hogy a részvényeik a csúcson lennének, sőt a data center szegmenseken kívül jellemzően még lenne tér a piac helyreállásának, hiszen a PC- vagy a mobiltelefon-értékesítések globálisan még nem a legerősebbek, ami részben a gyengébb kínai értékesítés következménye.  

A vállalat legfontosabb partnere az Apple, amellyel az idén szerződést hosszabbított a cég, ezenkívül a Samsung és a Xiaomi is fontos vevője a cégnek. Legutóbbi jelentésében például az Apple is a kínai bevételek visszaesését mutatta ki, de ez a vártnál kisebb volt, ami szintén erősítheti a befektetők optimizmusát a mobiltelefonos piac értékesítéseit illetően.  

A Qualcomm szintén már korábban közzétette a negyedéves gyorsjelentését, amelyben az elemzői konszenzust sikerült felülmúlni, a következő negyedévekre vonatkozóan pedig további növekedést vár a mobileladásokban a cég. Az új MI-alapú csipek az Android prémiumtelefonokban szintén hozzájárulhatnak a növekedéshez, illetve a marzsok szempontjából is pozitívumot jelenthetnek a drágább csipek.  

A szerverszegmenssel összehasonlítva a globális mobilpiacon a helyreállás még inkább csak korai szakaszban van, és a kínai növekedés kockázat marad, de a javulás első jelei a Qualcomm eredményein is láthatók. Az idei évben az előrejelzések szerint a Qualcomm bevétele – és ezzel együtt a profitja is – visszatérhet a 2021–2022 körüli szintekre.

A piac persze elkezdte árazni ezt a fajta javulást, de a mostani emelkedés ellenére még mindig nem számít magas értékeltségűnek a Az egyéves előretekintő EV/EBITDA-ráták alapján 15 körüli szorzón forog a részvény, míg a két évre előretekintő EV/EBITDA alapján 13,5 körüli a mutató. A szektortársak közül például az Nvidia egy évre előretekintő EV/EBITDA-rátája 30 feletti, vagy a Broadcom 23 feletti EV/EBITDA-rátán forog. Összegezve tehát a Qualcomm a szektortársakhoz képest még mindig nem magas értékeltségű, miközben a szektorban tapasztalható visszaesés mélypontján már túl lehet a vállalat.