Életjeleket mutat a huzamosabb ideje meglehetősen szenvedő kínai részvénypiac, ahonnan ötezer milliárd dollárnyi tőke illant el az utóbbi években. A hongkongi Hang Seng index a januári mélypontjáról 20 százalékkal pattant fel május elejéig, idén pedig 8,4 százalékot erősödött a zászlóshajónak számító kínai részvénykosár, amely ezzel maga mögé utasította az amerikai S&P 500 és a páneurópai Stoxx 600 indexeket egyaránt.

Hong,Kong,,20,January,2021:,Exterior,Of,Hong,Kong,Stock
A befektetők kezdenek visszamerészkedni a kínai részvénypiacra / Fotó: Shutterstock

A kínai tőkepiac ráadásul úgy tűnik, egyre nagyobb lendületet vesz, csak múlt pénteken 22,5 milliárd jüan – 3,1 milliárd dollár – friss tőke érkezett a helyi részvénypiacra – írja elemzésében az LSEG.

A tőkeáramlás méreténél talán még meggyőzőbb annak összetétele, ugyanis már nemcsak a kínai állami tulajdonú vállalatok zsákolják a helyi papírokat, hanem a külföldi befektetők is egyre nagyobb számban merészkednek vissza a piacra, 2023 eleje óta először, amikor Peking végre megszüntette a szigorú pandémiás korlátozásokat.

Kedvez a nemzetközi széljárás a kínai részvényeknek

A nemzetközi piaci széljárás is kedvez Kínának: a gyenge jen, illetve az amerikai részvénypiac esése, amit a Fed óvatossága és hosszabb időre magas kamatkörnyezetet vizionáló üzenete váltott ki, vonzó fedezeti eszközzé tette az olcsó kínai részvényeket globálisan és a régión belül egyaránt.

Az LSEG adatai szerint a kínai részvényekkel 9,3-es P/E rátán (a részvényárfolyam és a várt nyereség hányadosa) kereskednek, ami mindössze fele a 2021-es szintnek.

Eközben a lemaradástól való félelem (FOMO) is növekszik a befektetők körében. Ezt azzal támasztják alá az LSEG-nél, hogy a Hang Seng idei ralija nagyrészt a kínai tőzsdézőknek köszönhető, akik vásárlásaikkal megelőzték a várt nemzetközi tőkebeáramlást.

Az új keletű lelkesedésnek megalapozott, hogy a kínai értékpapír-felügyelet a múlt hónapban közzétette a következő évtizedre vonatkozó céljait, amelyek a részvényesek hozamát helyezi előtérbe. A hatóságok egyúttal bővítenék a kínai szárazföldi befektetők hozzáférését is a hongkongi tőzsdéhez, és az új részvénykibocsátásokat is ösztönöznék.

Maradtak még kockázatok Kínában

Kockázatok természetesen továbbra is vannak, egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy a döntéshozóknak sikerül a fenti terveket megvalósítaniuk, illetve a világ második legnagyobb gazdaságának lassulása, vagy a gyenge vállalati eredmények ismét elriaszthatják a visszamerészkedő befektetőket.

Az alapkezelők kínai pozicionáltsága pedig továbbra is óvatosságról tanúskodik, a globális részvényalapok átlagos kitettsége mindössze 1,5 százalékos, ami a fele az ország MSCI All Country World Indexben szereplő súlyának.

Kipattant a buborék, óriási bukó az üdítőpiacon

A buborékteát gyártó és teázóláncot üzemeltető kínai Chabaidao az évtized bukását produkálta a hongkongi tőzsdei debütálásakor. A Chabaidao-árfolyam közel 40 százalékos zuhanása arra is rámutat, hogy a befektetői bizalom meglehetősen törékeny arrafelé.