Pénz- és tőkepiac

Rekordnegyedév után sem felhőtlen a Robinhood öröme: perrel fenyegetőzik a tőzsdefelügyelet

Az új generációs brókercég soha nem látott profitot ért el az első negyedévben, felhasználóbázisa is szépen növekszik. A tőzsdefelügyelet szerint azonban nincs minden rendben a Robinhoodnál.

Több mint 6 százalékot ugrottak a Robinhood részvényei az amerikai tőzsdén a rendes kereskedési idő lejártával, miután az új generációs brókercég rekordnak számító negyedéves bevételről és szintén soha nem látott profitról számolt be gyorsjelentésében – vette észre a The Wall Street Journal.

US-STOCK-INVESTMENT-ROBINHOODThis photo illustration shows a person looking at a smartphone with the projected Robinhood (HOOD) price shares in Los Angeles, July 27, 2021. The fast-growing online investment platform Robinhood aims for a valuation of as much as $35 billion when it goes public, the company said on July 19, 2021 in a securities filing. Robinhood, which has grown quickly during the coronavirus pandemic, anticipates offering shares at between $38 and $42 apiece, making its initial public offering worth as much as $2.3 billion.The service, which is especially popular with younger investors, has described its mission as "to democratize finance for all." (Photo by Chris DELMAS / AFP)
Kimagasló negyedéve volt a Robinhood brókercégnek / Fotó: AFP

A vállalat gyorsjelentésében az elemzői várakozásokat jelentősen meghaladó, 157 millió dolláros profitról számolt be, ami 18 centes egy részvénye jutó eredménynek (EPS) felel meg, bevétele pedig 618 millió dolláron állt meg. A szakértők előzetesen 6 centes EPS-re és 553 milliós forgalomra számítottak.

A Robinhood negyedéves bevétele 40 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten, kamatbevétele ezen belül 22 százalékkal 254 millió dollárra nőtt ugyanezen az időtávon, míg a kriptopiaci kereskedésből származó forgalma  

232 százalékkal, 126 millió dollárra ugrott.

A cégnél tartott ügyfélvagyon rekordot jelentő 11,2 milliárd dollárral nőtt az időszak során, így a Robinhood számláin már 129,6 milliárd dollárnyi ügyféltőke pihen, ami 65 százalékos növekedésnek felel meg éves alapon. A cég aktív havi felhasználószáma 16 százalékkal, 13,7 millió főre bővült az év első három hónapjában.

A Robinhood részvényei 44 százalék körüli pluszban járnak jelenleg az idén, az elmúlt egy évben pedig 96 százalékkal került feljebb a kurzus.

Lendületben vannak a Robinhood részvényei

 

Mégsem lehetnek nyugodtak a Robinhood részvényesei

A cégnél mégsem lehet felhőtlen az optimizmus: az amerikai tőzsdefelügyelet ugyanis a napokban tájékoztatta a Robinhoodot, hogy 

pert terveznek indítani ellene, 

mivel a kellő engedélyek nélkül üzemeltetik kriptós kereskedési üzletágukat. 

Az SEC pere ismét csak ahhoz a kérdéshez vezethető vissza, hogy melyik kriptodevizák értékpapírok, és melyikek nem: egy korábbi perben az illetékes bíróság úgy döntött, hogy a például az árupiaci termékek kategóriáját erősíti, nem az értékpapírokét, de ehhez hasonló döntés még nem minden kriptoeszközzel kapcsolatban létezik.

A vállalat vezetése a SEC közélese kapcsán mély csalódottságának adott hangot, kiemelve, hogy évek óta mindenben együttműködnek a felügyelettel, hogy elkerüljék az ehhez hasonló pereskedéseket.  

Szentül hisszük, hogy az oldalunkon elérhető kriptodevizák nem értékpapírok, de ha az SEC másként gondolja, örömmel elmagyarázzuk nekik, hogy jogilag és a tényeket tekintve is mennyire gyenge lábakon áll az ő érvelésük

– tette hozzá a Robinhood közleménye.

Az ügy pontos részleteit és a cég belső működését persze kívülállóként nehéz biztosan átlátni, annyi viszont biztos, hogy a Robinhood más, kriptót is forgalmazó brókerekhez mérten konzervatívan áll a digitális devizák kereskedéséhez. Nem teszi elérhetővé például felületein a kriptodevizában való hitelezést, például tőkeáttétes kereskedésekhez, ahogy azt is alaposan megválogatja, hogy pontosan mely devizákat teszi fel polcaira.

 

 

SEC kripto Robinhood gyorsjelentés
Kapcsolódó cikkek