BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átmeneti lehet az arany hét közepi mélyrepülése

Zuhanni kezdett a nemesfémek ára szerdán Ben Bernanke Fed-elnök beszéde után. Az amerikai jegybank szerepét is betöltő intézmény első emberének szavaiból ugyanis azt lehetett kiolvasni, hogy a korábban várt jegybanki likviditásbővítő program elmaradhat. Az arany árát korábban az hajtotta fel, hogy sok befektető arra számított, az EKB és a Fed likviditásbővítő intézkedései inflációt generálnak, ezt nemesfémek vásárlásával próbálták ellensúlyozni. Az arany ára emiatt a szerdai kereskedési napon mintegy 5, az ezüsté 6 százalékot zuhant.

Tegnap már szerény emelkedést tapasztaltak a nemesfémpiacon, és a szakemberek is arra számítanak, a szerdai zuhanás átmeneti volt, s az idén tovább emelkedhet az arany ára. „A befektetők 2012-ben is folytatták az aranyvásárlást, komoly mértékben felhajtva az árakat, és bár a napokban kisebb korrekciókat figyelhettünk meg, várhatóan az emelkedő tendencia folytatódik” – véli Halóka Ádám, az OTP Alapkezelő befektetési szakértője.

Az arany dollárban számolt ára az idén közel 15, míg az ezüsté 34 százalékot emelkedett, és a nemesfémek hosszú távú árfolyamarányát vizsgálva úgy tűnik, az ezüst relatív olcsósága megszűnt az aranyhoz képest, közelítünk a 15 éves átlagos értékhez. Az arany esetében unciánként átlagosan 1900, míg az ezüst esetében 36 dolláros célárat várnak az év végére a legnagyobb elemzőházak, így az OTP Alapkezelő szerint a jelenlegi árszintek alapján az arany további felértékelődésére lehet számítani, az ezüst esetében viszont kevésbé indokolt az optimizmus.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.