BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kgfb: indexet hoztak létre a díjváltozások követésére

BIZTOSÍTÁS Mostantól hetente frissülő index segítségével követhető nyomon a személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) átlagdíjának alakulása a Netrisk.hu oldalain – közölte lapunkkal a biztosítási alkusz. A szolgáltatás nem csupán a teljes személyautó-állományra, hanem annak bónuszfokozat és teljesítmény alapján meghatározott részterületeire is naprakész adatokat szolgáltat.

Január elseje óta a biztosítóknak nem egyetlen időpontban, egy évvel előre kell meghirdetniük kgfb-tarifáikat: azokon legalább hatvan nappal korábban, de akár naponta módosíthatnak. Ezt a lehetőséget a társaságok alaposan ki is használják: az elmúlt hat hónap során több tucat tarifahirdetésre került sor. Volt olyan biztosító, amelyik egymaga öt alkalommal változtatott a díjain. Ez az új gyakorlat jelentősen megnehezítette a kgfb-díjak változásának folyamatos követését.

„A Netrisk Kgfb-index tanúsága szerint az átlagdíjak az első félév során jelentősen, csaknem 15 százalékos mértékben emelkedtek” – közölte Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója. A korábbi hetek, hónapok adataiból az is kiolvasható, hogy különösen március második felétől volt jelentős az emelkedés: ekkor néhány hét alatt közel kétezer forinttal nőtt az átlagdíj mértéke, hogy aztán gyakorlatilag az új, magasabb szinten álljon be az érték – tette hozzá. Mivel az egyes kategóriák átlagdíjai jelentősen eltérnek egymástól, a Netrisk.hu külön átlagdíjat is közöl kis-, közép-, illetve nagykategóriás járművekre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.