BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Háromhetes csúcson a frank

Az EUR/HUF árfolyama hajszálnyira van a 300-as szinttől, ami a kilátástalan görög helyzetből adódik. Két hitelminősítő döntése is szerepet játszik abban, hogy a forint a kritikus 300-as mérföldkőhöz közelít - írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (297,00 – 301,00): Egy tegnapi közvéleménykutatás alapján a görög Új Demokrácia nevű párt (amelyik a megszorítás és az euróövezetben maradás oldalán áll) ismét a legnépszerűbb párt lett, visszavette a vezetést a radikális Sziriza párttól. Az első két helyezett között csupán 2,4 százalék különbség van, ami közel van a statisztikai hibahatárhoz, így messzemenő következtetéseket ebből nem lehet levonni. Az elkövetkező bő négy hétben sok minden történhet a görög politikai életben. Az eurózóna vezető politikusai mindenesetre egységesek abban, hogy jobb lenne a görögöket valamilyen növekedést támogató programmal az EU 17-ek között tartani, és az eddigi megállapodásokhoz nem hozzányúlni.

Az EUR/HUF árfolyama hajszálnyira van a 300-as szinttől, ami a kilátástalan görög helyzetből adódik. Két hitelminősítő döntése is szerepet játszik abban, hogy a forint a kritikus 300-as mérföldkőhöz közelít. A Fitch „B-”-ról CCC fokozatra rontotta a görög besorolást, míg a Moody’s spanyol bankokat minősített le egyszerre három fokozattal. Régiós összehasonlításban a forint ma reggel nagyjából együtt mozog a zlotyval. A korona is gyengülő pályán van az euróval szemben, míg a lej stagnálást mutat.

EUR/USD (1,2600 – 1,2720): Európában a sok rossz hír mellé csak néhány jót lehet felsorakoztatni, így folytatódik az EUR/USD lejtmenete. Görögország leminősítése kevésbé, de a spanyol bankok besorolásrontása már érdemi befolyással bír a befektetői hangulat szempontjából. Más se hiányzik, mint az, hogy a görög gondok átterjedjenek Ibériára. A görögöknél felerősödött a lakossági pénzek kiáramlása a bankrendszerből arra a hírre, hogy néhány görög banknak az EKB nem biztosít közvetlen likviditást.

Más kérdés, hogy a Görög Nemzeti Bankon keresztül az érintett pénzintézetek forráshoz tudnak még jutni, az úgynevezett ELA (Emergency Liquidity Assistance) program keretén belül. A spanyolokat is sújtja a kritikus görög helyzet, rekordszinteken tartózkodik a spanyol CDS-felár, ami lassan megközelítheti a magyar csődbiztosítás szintjét. A hozamkülönbözet a 10 éves német és spanyol kötvények esetében szintén eddig nem látott magasságokban tartózkodik. Így nem csoda, hogy az EUR/USD árfolyama bőven 1,27 alá került. Technikai szinten a 2012 januári 1,2624-es mélypont lehet a következő támasz, majd a következő állomás a 2010-es 1,2588 lehet. Az EUR/USD mélyrepülését egy amerikai likviditásbővítő intézkedés tudná megállítani, melynek bevezetése és esetleges időpontja is kérdéses.

CHF/HUF (247,00 – 251,00): Továbbra sincs változás az EUR/CHF árfolyamában, a forint további gyengülése viszont bő három hetes CHF/HUF árfolyamcsúcsot hozott, 249,50 felett is járt a frank forint kurzusa ma reggel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.