Sportgazdaság

Terrorfenyegetettség a párizsi olimpia megnyitóján: a nézők nem fognak örülni Macron döntésének

Terrorfenyegetettség miatt kevesebben nézhetik a helyszínről a párizsi nyári olimpia megnyitóját. Olimpiai nyitóünnepséget még soha nem rendeztek szabadtéren, így a biztonságra többet kell áldozni.

Az eredeti tervekhez képest csak feleannyian élvezhetik személyesen a 2024-es párizsi olimpiai játékok nyitóünnepségét júliusban a Szajna mentén. A megnyitón az egyes országok képviselői elhajóznak Párizs nevezetes pontjai mellett. A látványt 104 ezren követhetik a vízpartról és 222 ezren a hidakról és a környező utcákról – derült ki Gérald Darmanin francia belügyminiszter keddi parlamenti meghallgatásából. A miniszter 2022 októberében még 600 ezer nézőről vizionált.

Visszavágták az olimpia megnyitójának nézőszámát terrorfenyegetettség miatt.
Terrorfenyegetettség miatt feleannyian nézhetik az olimpia megnyitóját Párizsban, mint azt tervezték. Fotó: AFP

A Politico megkereste a belügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselőjét, aki elmondta, hogy

a nézőszám csökkentését maga Emmanuel Macron francia elnök kérte a tömeg megfelelő kordában tartása miatt, továbbá biztonsági megfontolásokból. 

Ez lesz az első alkalom a nyári játékok történetében, hogy a megnyitót nem stadionban tartják, így a kihívás is nagyobb a zökkenőmentes, biztonságos megrendezésre. Ráadásul a megnyitó lefedi majd Párizs központjának jelentős részét.

Habár a francia titkosszolgálatok konkrét akcióról nem tudnak, szerintük

a legfőbb fenyegetést egy esetleges iszlamista terrortámadás jelenti 

– osztotta meg a bizalmas információt a névtelenséget kérő tisztviselő. A személy úgy tudja hogy a terroristáknak egyelőre nincs elég pénzügyi fedezetük egy ilyen akció végrehajtására.

Ráadásul korábban már azonosítottak más, a nézőkre leselkedő veszélyt is, amit szintúgy kezelni kell. Kérdés az is, hogy lesz-e elég rendőr, hiszen ők munkakörülményeik javításáért küzdenek – erős a sztrájkfenyegetettség.

Biztonsági intézkedésként az esemény előtt napokkal lezárják az érintett területeket, oda akkor már csak a jegytulajdonosok, valamint a környéken élők és dolgozók léphetnek be. A többiről lehet, hogy maguk a szervezők sem tudják, hogy miképpen lesz, miután egy hete ellopták az esemény biztonsági terveit.

Ellopták a párizsi olimpia biztonsági tervét

A felelős mérnök a bizalmas adatokat tartalmazó táskát a vonat felső csomagterébe helyezte a Gare du Nord-i vonaton.

 

párizsi olimpia megnyitó ünnepség Olimpia 2024 biztonság olimpia
Kapcsolódó cikkek