BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elstartolt az Energetikai Központ

Belépett a villamos energia magyarországi lakossági piacára az Energetikai Központ Zrt., első ügyfeleit az Elmű és az Émász egyetemes szolgáltatói területéről toborozza. Utóbbi két társaság a közelmúltban a kkv-knak kezdett versenypiaci szolgáltatást kínálni.

Megkezdte a villamos energia értékesítését a magyarországi lakossági versenypiacon az Energetikai Központ Zrt. (EK).

A társaság induláskor szűkebb földrajzi területen: az Elmű és az Émász egyetemes szolgáltatói körzetében keresi az új ügyfeleket. Később – ha a mostani, bevezető időszak sikeresnek mutatkozik – országossá szeretné bővíteni tevékenységét. Az ügyfeleinek adandó tarifát a fogyasztó területileg illetékes szolgáltatójának villamos energia árához (tehát nem a végszámlájához) képest adja: 4, 6 és 8 százalékos kedvezményt kínál.
Közös a három tarifacsomagban, hogy az ügyfeleknek havi átalánydíjat kell fizetniük, mégpedig éves elszámolással. Panaszaik intézésére igénybe vehetik mind az ötféle, ismert lehetőséget: felkereshetik az Energetikai Központ ügyfélszolgálati irodáját, kapcsolatba léphetnek a céggel annak honlapján, telefonon, e-mailben vagy hagyományos postai levélben is. Más területeken már különbségek vannak. Postai csekken csak a 4 százalékos kedvezményt nyújtó, úgynevezett alapcsomag tulajdonosa fizetheti be a gázszámláját, emellett arra is van lehetősége, hogy a tárgyhót követő hónap 15. napjáig fizessen. (A pénzt persze küldheti átutalással, és választhatja a csoportos befizetést is.) Ha azonban lemond a csekkről, és hajlandó már a tárgyhó 15. napjáig fizetni, akkor megkaphatja a 6 százalékos kedvezményt. Ebben és az előző csomagban évente legfeljebb 11 részszámlát kapnak az ügyfelek, mégpedig postán. Az áramkereskedővel kapcsolatos ügyeiket ugyanazokkal az eszközökkel intézhetik, mint a panaszaikat. Az EH nyomtatott hírleveleit is postán kapják a számlával együtt.
A 8 százalékos kedvezményre jogosító csomagot még nem vezette be a cég, de már ennek a feltételei is ismertek. Az ezt választó ügyfeleinek három további feltételnek kell megfelelniük: meg kell elégedniük az elektronikus úton küldött havi részszámlával, és az ügyintézéshez is csak a cég netes oldalát használhatják, vagy e-mailt küldhetnek, végül pedig el kell fogadniuk, hogy a hírlevelet nem postán, hanem elektronikusan kapják.
„Az Elmű és az Émász területén egyelőre nem nagyon látjuk, hogy ügyfeleink át akarnának menni az új piaci szereplőhöz” – válaszolt a Világgazdaságnak Boross Norbert, a cégpáros szóvivője. Inkább a Magyar Telekom megjelenése volt észrevehető, de a távközlési társaság is csak feltételekkel, azaz valamilyen telekomos előfizetéssel rendelkező, vagy ilyet választó háztartásoknak kínálja a maga kedvezményét. Boross Norbert emlékeztetett, hogy az egyetemes szolgáltatói piacon nincs verseny az ügyfelekért, hiszen a hatóság által megszabott árak nem adnak teret a további rivalizálásnak. Ha valaki mégis alámegy ezeknek az áraknak, akkor ügyfeleiknek számítaniuk kell kiszolgálásuk kisebb kényelmére, illetve kisebb védettségükre. Ha a lakossági piacon nem is, a kkv-k körében a közelmúltban az Elmű és az Émász is megjelent versenypiaci szolgáltatással, melyhez 2 százalékos kedvezményt ad.

Tavaly volt az áttörés

Az anyacég Energy Supplier No1. a.s. (ES No1.) csoport számára az áttörés éve 2011 volt, amikor Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban is stabil pozíciót vívott ki magának a csoport az erős verseny ellenére az áram- és a gázszolgáltatásban is. E sikereire alapozva jelent meg Magyarországon. A térség legnagyobb lakossági áramszolgáltatójának tekinti magát. Mintegy ötszázezer lakossági, valamint a kis- és középvállalati ügyfele tavaly együtt közel két terawattóra villamos energiát vásárolt. A csoport elnöke Robert Zagodzon.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.