BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fukusima 2.0? - Moszkva cáfolja a Reuters értesülését

A brit hírügynökség beszámolója szerint az orosz atomenergia ügynökség, a Roszatom egy földrengések szempontjából nem biztonságos területen készül erőművet építeni Vietnámban.

A Reuters tudósítása szerint a Roszatom 2013-ban vizsgálja felül a Vietnámban építendő atomerőmű helyszínét, amelyről a hírügynökség úgy tudja, hogy nem biztonságos. A Voice of Russia megkérdezte az állami szervezetet, amelynek szakértői állítják: a Reuters összekeverte a fogalmakat, amikor biztonsági aggályokról beszélt.

Szergej Bojarkin, a Roszatom szakértője elmondta: a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) irányvonalai szerint az új erőművek felépítésekor két fázisban választanak helyszínt. Az első alkalommal egy viszonylag nagy területet határoznak meg, ahol elvileg felépíthető a létesítmény, vagyis nincsenek például felszíni akadályok a területen. A következő lépés az erőmű pontos helyének meghatározása, ami ebben az esetben még nem történt meg.

Az orosz illetékesek eddig négy potenciális helyszínt választottak ki Vietnám Ninh Thuan tartományában, de egyelőre nem született döntés a végleges építkezési területről, vagyis a Reuters téved – szögezte le Bojarkin. Ráadásul – tette hozzá a szakértő – az építkezés helyszínére vonatkozó tanulmányok készítése 2013-ig folyamatosan tart, mi több, a következő száz évben újra és újra felülvizsgálják majd, mennyire biztonságos a terület. A Voice of Russia cikkének zárásaként úgy fogalmaz: nincs tehát szó szenzációról, legfeljebb a tények elferdítéséről, illetve nem hozzáértő riporterek tévedéséről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.