BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kereskedelmi háború az Egyesült Államok és Kína között?

Miután az amerikai Képviselőház hírszerzési bizottsága jelentésben közölte, hogy szerinte távol kell tartani a kínai ZTE-t és Huaweit az amerikai piactól, a Cisco bejelentette, hogy megszakítja hét éve tartó üzleti kapcsolatát a ZTE-vel.

Ez a bizottság részéről frontális támadást jelent a pekingi kormány és a kínai csúcstechnológiai konszernek ellen - írja az FTD . Egyben tükrözi azt a bizalmatlanságot, amelyet az Egyesült Államok táplál Kínával szemben, amelyet hatalomra törő tisztességtelen versenytársként értékel. A két kínai vállalatnak azt vetik a szemére, hogy az állami segítségnek köszönhetően piaci ár alatt tudják kínálni a termékeiket.

Ezen kívül úgy tekintenek rájuk, mint Peking meghosszabbított karjára. A Kínától való félelem a választási harc témája is. Barack Obama elnök és kihívója, Mitt Romney egymásra licitálnak Kína-ellenes retorikájukkal, és kereskedelmi szankciókkal fenyegetőznek. Washington 2008 óta tiltja a Huaweinek, hogy további cégeket vásároljon fel az Egyesült Államokban és minden jelentős közbeszerzésből kizárják riválisával, a ZTE-vel együtt.

„A dokumentum hatása korlátozott lesz, ha csak a telekommunikációs hálózati eszközöket említi majd, de ha a kézikészülékeket is, az már egy másik történet” – nyilatkozta a Reutersnek a Huang Leping, a Nomura elemzője.

A Huawei szóvivője, William Plummer visszautasította a bizottság állításait. Közleménye szerint az alaptalan sugalmazások nem veszik figyelembe a technikai és piaci realitásokat, amerikai állásokat fenyegetnek és semmi közük a nemzet biztonságának védelméhez.  A ZTE még a meghallgatások idején közölte, hogy mélységesen nem ért egyet az állításokkal, melyek szerint a ZTE a kínai kormány befolyása alatt működne. A kínai külügy szóvivője arra kérte az Egyesült Államokat, hogy tegye félre az előítéleteit amikor a Huawei-jel és a ZTE-vel foglalkozik.

Csupán Európában tud a Huawei és a ZTE is továbbra is zavartalanul értékesíteni, ám ez is megváltozhat. Ugyanis a Cisco amerikai konszern a bizottsági jelentés után közzétette: felszámolja hosszú ideje tartó partnerségi megállapodását a ZTE-vel. A döntés hátterében az áll,  hogy a ZTE állítólag az amerikai tilalmat megszegve IT berendezéseket értékesített Iránnak. A Cisco egyik volt menedzsere a Reutersnek elmondta: az együttműködés sikeres volt, hiszen a ZTE a helyi piacokon, így Kínában értékesítette a Cisco termékeit. De az új, közös projektek terve füstbe ment, a két vállalat összecsapott az amerikai piacon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.