Magyar gazdaság

Cser: tudatos emberölés - Mindenki tiltakozik a költségvetés ellen

Több szervezet is tiltakozásra készül a 2010-es büdzsé tervezete miatt. A legtöbb bírálat az önkormányzati költségvetést és a szociális ellátás támogatását érinti.

Még el sem kezdődött tárgyalása a parlament plenáris ülésén, máris hangos tiltakozások kísérik a jövő évi költségvetést. Egy sor szervezet bejelentette, hogy demonstrálni fog a büdzsé ellen. Tiltakozó nagygyűléseket szervez a Pedagógus Szakszervezet, mert szerintük nagymértékben csökken a kedvezményes étkezés és az alapfokú művészeti oktatás támogatása.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete több ezres nagyságrendű elbocsátástól tart az oktatásban. A gyermekétkeztetés, a művészeti oktatás és a kórházi ellátás támogatásának csökkenését vetíti előre a Nagycsaládosok Országos Egyesülete; a szervezet úgyszintén tiltakozik, és a 2010-es költségvetés módosítását szeretné elérni.

Korábban az Országos Érdekegyeztető Tanács munkavállalói és munkaadói oldala is támadta a büdzsét: úgy vélik, sem a gazdaság növekedését, sem az ország növekedési pályára állítását nem szolgálja a költségvetés. A legkeményebb szavakkal talán Cser Ágnes, az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) elnöke illette a 2010-es büdzsét. A szakszervezeti elnök egyenesen úgy fogalmazott, "tudatos emberölés", amit a kormány tesz egyes normatívák csökkentésével. Cser Ágnes lapunknak azt mondta, az jövő évi büdzséből semmi sem fogadható el, újra kell gondolni és alkotni az egészet. "Az étkezési alapnormatíva 80 700 forintról 55 362-re, az idősek nappali ellátása 146 ezerről 88 580-ra, a fogyatékosok ellátásának normatívája 64 ezerről 30 ezerre csökken" - sorolta az EDDSZ elnöke. Cser Ágnes jelezte, szakszervezetük is tiltakozni fog a büdzsé ellen.

Október 10-én az önkormányzatok vonulnak utcára. A demonstrációt a Fidesz hirdette meg, de azt várják, hogy szocialista vezetésű települések is csatlakoznak hozzájuk. Az MSZP azonban a parlamenti vitára hajlik. "Az önkormányzati költségvetésbe több olyan elem is bekerült, amit frakciónk kezdeményezett. Ilyen, hogy az összevont normatívákat a települések szabadon használhatják fel, a 3 éves kortól kötelező óvodáztatás bevezetését egy évvel elhalasztottuk, bizonyos osztálylétszámok felett sem lesz kötelező bontott osztályt indítani" - mondta lapunknak Gy. Németh Erzsébet, a szocialisták önkormányzati szakpolitikusa.

Legutóbb a Bokros-csomag bevezetését előzte meg olyan méretű tiltakozás, mint amilyen most látszik szerveződni - mondta kérdésünkre Kiszelly Zoltán politológus. A szakembertől azt kérdeztük, politikai, vagy szakmai tiltakozások övezik-e a költségvetést. A szakember úgy vélte, az önkormányzatok arra törekszenek, hogy megerősítsék költségvetési pozíciójukat és minél több pénzt kapjanak, mert működőképes településeket akarnak.

A szakmai szervezetek érthetően inkább szakmai szempontból közelítenek a büdzséhez, mert az elvonásokat az intézmények nagyon nehezen fogják tudni kigazdálkodni. Kiszelly szerint az önkormányzatok hitelt nehezen tudnak felvenni, helyi adókat pedig - amelyekkel bevételeket lehetne produkálni -, nem akarnak kivetni.

"Kiadáscsökkentésben sem gondolkodnak, így azt akarják, hogy a költségvetésből kapjanak többet" - mondta a politológus. Persze az is igaz - tette hozzá Kiszelly -, hogy egy szegény településen nincs nagy mozgástere egy önkormányzatnak. Az alacsony jövedelmű lakosságtól ugyanis nem tud újabb bevételekre szert tenni.

Cser Ágnes bokros-csomag tiltakozás Kiszelly Zoltán Gy. Németh Erzsébet költségvetés
Kapcsolódó cikkek