Magyar gazdaság

Aki nem kap családi pótlékot, miért fizessen utána adót?

Az Alkotmánybíróság szerint sérti az arányos közteherviselés elvét, hogy annál a szülőnél is jövedelemnek tekintik a törvény a családi pótlék felét, akinek nincs rendelkezési joga az összeg felett.

Az adóelőlegnél decemberben már nem kell számolni a családi pótlékkal, a túlfizetéseket jövő márciustól kaphatják vissza az érintettek. Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában elmondta, maga a korábban adómentes jövedelem volt, szeptember elsejétől adóterhet nem viselő járandósággá vált úgy, hogy a gyereket együtt nevelő szülőknél a családi pótlék összegét megfelezték. Fele-fele arányban számították be mind a két szülő személyi jövedelemadójába, függetlenül attól, hogy konkrétan melyik szülőnek folyósították a családi pótlékot, mert köztudott, hogy csak az egyik szülő számára utalják ki.

Az Alkotmánybíróság úgy véli, az, aki nem kapja meg a családi pótlékot, nem rendelkezik vele, ott nincs jövedelem, és mégis adóteherként jelentkezik nála a személyi jövedelemadónál, vagyis ez sérti az arányos közteherviselés elvét, amelyet az alkotmány rögzít. Nincs ténylegesen megszerzett jövedelem.

Másfelől - folytatta az elnök - ez az önmagában nem adózó jövedelem hozzáadódik az egyébként alá eső jövedelemhez, följebb tolja az adózandó sávot az adózandó jövedelmet, és egy bizonyos rétegnél ezzel tulajdonképpen megnöveli az adóterhet. Így maga a családi pótlék is adózik. Ez nem a teljesítőképesség szerinti adózás, nem az egy főre eső adózást jelenti, nem jelenti a rászorultsági elv megvalósulását, ezért mondta ki a testület az alkotmányellenességet.

A családi pótlék olyan jövedelem, amelyet a szülők kapnak meg, a gyerektartás költségeihez való hozzájárulásként. Efölött kontrollt senki sem gyakorol, hogy pontosan mire költik a családi pótlékot, ezért aki megkapja, annál jelentkezzen adóként - vélte Paczolay Péter. Önmagában az nem probléma, hogy fele-fele arányban adóztatják meg, hanem a külföldet nézve, úgynevezett családi adózásnak az alapja megvan. Az összes jövedelmet megfelezik és fele-fele arányban osztják szét a szülők szerint, tekintettel az eltartott gyerekekre is. Ezt Magyarországon nem vezették be, de ebben a kérdésben nem foglalhattak állást, hiszen ez valójában egy törvényhozói, jogalkotói vita.

Alkotmánybíróság adózás családi pótlék bajnai-csomag
Kapcsolódó cikkek