Magyar gazdaság

A KDNP megneveli a deviáns szülőket a családi pótlékkal

Ne mondhassa egy szülő azt, hogy azért nem jár a gyereke iskolába, mert nincs cipője.

Akkor majd a családgondozó vesz neki a pótlékból – nyilatkozta a Népszabadságnak Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, azt a javaslatukat indokolva, amely szerint a jövőben azoknál a családoknál, ahol a tanköteles korban lévő gyerek igazolatlan hiányzásainak száma eléri az ötven tanórát, készpénz helyett a pótlék összegének megfelelő természetbeni juttatást kapnak a szülők. Harrach Péter egyetlen pillanatig sem titkolja: céljuk a deviáns szülők megfegyelmezése.

Ezzel szakemberek szerint önmagában még nem is lenne baj, azt például számos, a mélyszegénység okaival foglalkozó kutató elismeri, hogy a természetbeni juttatás e formája megakadályozhatja az iskolai hiányzások miatt indított büntetügyek elharapódzását. Csakhogy, ha mindez nem párosul komplex intézkedéscsomaggal – például a gyerekjóléti munkatársak számának emelésével, akikre ebben az új rendszerben megsokszorozódott feladat jutna –, könnyen baj lehet azokban a kisfalvakban például, ahol esetleg százával vannak érintett családok. Azt Harrach Péter elismeri, hogy a jövőben öszszetett intézkedési tervre lesz szükség, de – tette hozzá – most nem ez van napirenden.

A KDNP frakcióvezetője azzal érvel a javaslat mellett, hogy az első Orbán-kormány idején szinte szó szerint ugyanez az intézkedés hathatósnak bizonyult, hiszen úgy emlékszik, hogy egy akkoriban készült kutatás kimutatta a kedvező hatásait.


 

Harrach Péter KDNP családi pótlék
Kapcsolódó cikkek