Magyar gazdaság

Orbán: Nem utalunk többet a magánnyugdíjpénztáraknak

Az állam többé nem utal pénzt a magánnyugdíjpénztárakba - ezt mondta az RTL Híradónak adott exkluzív interjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint azonban a választás lehetősége megmarad. De csak azoknak garantálják, hogy nem éri őket veszteség, akik visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe. A miniszterelnök azt mondta, dolgoznak azon, hogy az állami rendszerben is név szerint, külön számlákon tartsák nyilván a befizetéseket.

Az állam többé nem utal át pénzt a magánnyugdíjpénztárakba - mondta az RTL Híradójának adott keddi exkluzív interjújában a miniszterelnök. A miniszterelnököt három témában kérdezte az RTL Híradója. Orbán Viktor beszélt a magánnyugdíjpénztárak ügyéről, a válságadóról és az új személyijövedelemadó-rendszerről is. A magánnyugdíjpénztárakba utalt járulék felfüggesztéséről azt mondta, azoknak garantálják a kieső pénzt, akik visszalépnek az állami rendszerbe.

"Akik maradnak a mostani, nyugdíjtőzsdés rendszerben, amit ők oda bevittek, az az övék, azzal saját belátásuk szerint rendelkeznek. Az állam azonban többet oda pénzt már nem fog átutalni.

"Mi ki akarjuk nyitni a visszalépés lehetőségét minél hamarabb. Azt szeretnénk, hogy a visszalépés még ebben az évben megvalósuljon” – mondta Orbán Viktor kormányfő.

A kormányfő azt mondta, azon is dolgoznak, hogy a mostani rendszerrel ellentétben, az államnak befizetett nyugdíjjárulékot is mindenkinek a saját nevére szóló számlán kezeljék.

A válságadót a miniszterelnök szerint nem terhelik majd át a fogyasztókra azok a cégek, amelyekre vonatkozik, ugyanis akkor vásárlókat veszítenének. Azt mondta, a rendszerbe több biztosítékot is beépítettek.

„Ha a versenyt kijátszva akar valaki átterhelni a fogyasztókra költségeket, akkor a Versenyhivatalnak a dolga, hogy fellépjen. A fogyasztóvédelemmel is konzultáltunk, hogy erőteljesen figyeljen a piaci változásokra és a fogyasztók érdekére” – mondta a kormányfő.

A gyermeknevelés áll az új személyijövedelemadó-rendszer központjában. A miniszterelnök szerint azok sem járnak rosszabbul, akik keveset keresnek. Ezt a megemelésével biztosítanák. De a kormány a rendszerét is átalakítaná.

„Gondolkodunk azon, hogy akik nagyon nagy jövedelemre tesznek szert, azok számára járjon-e, vagy sem a családi pótlék. Ez egy régi vita Magyarországon” – mondta Orbán Viktor.

egykulcsos adózás Orbán Viktor adózás nyugdíjak családi pótlék
Kapcsolódó cikkek