Magyar gazdaság

Bejárónő - Adórendszeren kívül elintézhető

Havi ezer forintért lehet foglalkoztatni a háztartási alkalmazottakat – vagy jöhet egy százezer forintos bírság

Jogszabály. Még becslések sem igen találhatók azoknak a számáról, akik különféle háztartási munkára alkalmaznak több-kevesebb rendszerességgel embereket, illetve azokról, akik ilyen munkákat vállalnak. Ám az biztos, fehér hollónak számít az olyan foglalkoztató, illetve az ilyen munkát vállaló, aki ezt legálisan teszi, azaz rendezi az állam felé az ügyet. Pedig nem is nagy összeggel meg lehet ezt tenni, miközben a foglalkoztatót ellenkező esetben terhelő bírság 100 ezer forintra rúg. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a napokban részletesen ismertette honlapján a természetes személyek között háztartási munkára létesített munkavégzésre irányuló jogviszony szabályairól szóló (2010. évi XC.) törvény vonatkozó rendelkezéseit.

Adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatásnak minősül a természetes személyek között háztartási munkára létesített jogviszony. Háztartási munkának a kizárólag a természetes személy és a háztartásában vele együtt élő személyek, továbbá közeli hozzátartozói mindennapi életéhez szükséges feltételek biztosítását szolgáló olyan tevékenység számít, mint a lakás takarítása, a főzés, mosás, vasalás, a gyermekek felügyelete, házi tanítása, otthoni gondozás és ápolás, házvezetés, továbbá a kertgondozás. Nem tekinthető háztartási munkának ugyanakkor a fenti munkák elvégeztetése, ha az azt elvégző személy ilyen tevékenységet folytató egyéni vállalkozó vagy egyéni cég, illetve társas vállalkozás tagja, munkavállalója, amennyiben a tevékenységet e minőségével összefüggésben végzi. Kizáró ok az is, ha a háztartási alkalmazott által nyújtott szolgáltatás ellenértékeként a természetes személy foglalkoztató – akár közvetve – mástól juttatásban részesül, illetve ha a szolgáltatás a természetes személy foglalkoztató vagy a háztartásában vele együtt élő személyek, illetve közeli hozzátartozóik üzletszerű tevékenységével összefüggő célt szolgál.

A háztartási alkalmazottat a foglalkoztatónak be kell jelentenie a NAV-nál, mégpedig havonta, a munkavégzés megkezdése előtt (a foglalkoztató, valamint a háztartási alkalmazott adóazonosító jelét és társadalombiztosítási azonosító számát, valamint a tényleges foglalkoztatás kezdő napját kell jelenteni). A bejelentési kötelezettség teljesíthető elektronikus úton, a központi elektronikus szolgáltatórendszeren (ügyfélkapu) vagy a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül. A felé teljesített bejelentést módosítani és visszavonni is lehet a bejelentő vagy a háztartási alkalmazott adatainak téves közlése, illetve a munkavégzés meghiúsulása esetén, melynek megtételére a bejelentést követő 24 órán belül van lehetőség.

A foglalkoztatót az adóhatósági nyilvántartásba vétel, regisztráció céljából teljesített bejelentéssel érintett háztartási alkalmazottanként havonta 1000 forint összegű regisztrációsdíj-fizetési kötelezettség terheli. A regisztrációs díj öszszege független attól, hogy az adott hónapban hány napon történt a foglalkoztatás. A regisztrációs díjat a NAV számlájára történő készpénzfizetéssel, vagy az állami adóhatóság ügyfélszolgálatain bankkártyával, vagy ha pénzforgalmi számlával rendelkezik, átutalással a bejelentés napját magában foglaló hónapot követő hó 12. napjáig kell leróni. A díj megfizetése társadalombiztosítási ellátásra való jogosultságot, valamint egészségügyi szolgáltatást nem keletkeztet.

Ha a foglalkoztató nem teljesíti díjfizetési és/vagy bejelentési kötelezettségét, a mulasztással érintett naptári hónapokban a háztartási alkalmazottnak kifizetett bevétel teljes öszszege után adót és a járulékokat kell fizetni az adott jogviszonynak megfelelően (például: munkaviszony, megbízás) azzal, hogy ha a mulasztás a foglalkoztató érdekkörére vezethető vissza, az egyébként a magánszemélyt terhelő adót és járulékokat is a foglalkoztató fizeti meg. 

bejárónő adórendszer adózás APEH büntetés
Kapcsolódó cikkek