Magyar gazdaság

Brüsszel: nem kaphatnak kevesebb családi pótlékot az Ausztriában dolgozó magyarok

Az Európai Unió állampolgárainak abban az országban jár az ellátás, ahol dolgoznak és fizetik a járulékot – így reagált Marianne Thyssen, az Európai Bizottság foglalkoztatási és szociális biztosa arra az osztrák elképzelésre, miszerint az Ausztriában dolgozók, köztük számos magyar is, alacsonyabb családi pótlékot kapna, ha gyermeke az anyaországban, például Magyarországon él.

Thyssen azt ugyan nem mondta ki, hogy kötelezettségszegési eljárás indul Ausztria ellen, ha a bécsi törvényhozás elfogadja az indítványt, ám azt jelezte: megfelelően reagálnak, ha az uniós normákba ütközik. A belga politikus Budapesten szólt arról is, hogy

a 2021-től induló uniós költségvetési ciklusban valószínűleg csökken a szociális alap forrása, ezért hatékonyabb felhasználásra van szükség.

Thyssen megjegyezte: a kiküldött dolgozókra vonatkozó uniós szabályokat néhány hónap múlva rögzíthetik. Jelenleg is egyeztetnek a szállítmányozási ágazatra vonatkozó előírásokról. Magyar cégeket is versenyhátrányba hozott az a korábbi, több uniós tagországban bevezetett intézkedés, amely egységes bértarifát szabott meg az ott tevékenykedő kamionsofőrök esetében.

Marianne Thyssen foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős belga uniós biztost (b) fogadja Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a V4+4 kohézióért felelős miniszterei informális találkozóján
Forrás: MTI / Koszticsák Szilárd

Az uniós biztos tárgyalást folytatott Varga Mihállyal. A nemzetgazdasági miniszter a tárgyalásán elmondta: a magyar kormány számára elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság javaslatcsomagja bonyolult ellenőrzési és adminisztratív kötelezettséggel sújtaná a magyar fuvarozókat, versenyképtelenné téve így azokat. A magyar álláspont világos:

a járművezetők nem minősülnek kiküldött munkavállalóknak, munkavégzésük része, hogy országhatárokat lépnek át, ezért a kiküldetési irányelv nem terjeszthető ki a szektorra.

Európai Unió Marianne Thyssen családi pótlék Ausztria
Kapcsolódó cikkek