Magyar gazdaság

Új állami viszontgarancia áll a vállalkozások rendelkezésére

A gazdaság újraindítása érdekében a már eddig is lehetővé tett támogatási programok körét indokolt tovább erősíteni a beruházási és fejlesztési célú vállalkozás finanszírozás bővülése érdekében – olvasható a Pénzügyminisztérium által ma benyújtott, idei költségvetést módosító javaslat indoklásában. Ennek támogatására a javaslat egy, a vállalkozások méretétől függetlenül elérhető új állami viszontgarancia programot vezet be, amelynek keretében a hitel- és kölcsönfelvétel esetén 85 százalékos, kötvénykibocsátás során 100 százalékos állami helytállást biztosít az állam.

Fotó: Shutterstock

Az új programot indokolt elválasztani a vállalkozás finanszírozáshoz kapcsolódó standard, alapvetően a KKV-szektor általános finanszírozását segítő viszontgarancia rendelkezésektől és szereplőktől, támogatva ezzel azok zavartalan működését.

Vagyis, miután az Országgyűlés megszavazta a módosítást, a vállalkozások méretétől függetlenül elérhető, új állami viszontgarancia jön létre.

A módosító értelmében a Start Garancia Pénzügyi Szolgáltató Zrt. által állami viszontgarancia mellett vállalt készfizető kezesség állománya 2021. december 31-én nem haladhatja meg a 3 000 milliárd forintot.

garancia viszontgarancia kkv szektor hitel állami garancia
Kapcsolódó cikkek