Ha csak segélyben gondolkodik egy kormány, az kevés, ahogy önmagában a hitelezés sem ad végleges megoldást ebben a helyzetben. Kizárólag kombinált intézkedések vezethetnek eredményre az adott ország igényeinek és lehetőségeinek figyelembevételével – mondta a Magyar Nemzetnek Krisán László, a Széchenyi-kártya programját koordináló Kavosz Zrt. vezérigazgatója.

KAVOSZ Széchenyi Kártya Program SZÉP-kártya
Fotó: Kavosz

Emlékeztetett, mintegy két éve, a koronavírus-járvány kirobbanása után kezdett fokozatosan kedvezőtlenebbé válni a gazdasági környezet, melyet a háború és az arra adott szankciók tovább rontottak.

A Covid-járvány miatt a kínálat és a kereslet is egyszerre esett el, ráadásul globális szinten, hiszen minden kontinensen szinte egy időben robbant be a vírus.

Ez jelentősen eltért a 2008-as pénzügyi válságtól, ezért az elmúlt időszakban olyan krízissel kellett szembenézni, amelyre a mi életünkben még soha nem volt példa.

Mostanra az energia árának beláthatatlan emelkedése jelenti a legnagyobb gondot, amelyet a háború és a szankciók idéztek elő. Ezzel keverednek a koronavírus-járvány gazdasági maradványhatásai, és gyakorlatilag egymásra rakódtak azok a tényezők, amelyek fékezik a gazdasági növekedést. Ebben a helyzetben kiemelten szükséges és stratégiai fontosságú a vállalkozások megsegítése – hangsúlyozza a vezérigazgató.

Szerinte a tőke-hitel-pályázat-garancia négyes megfelelően arányos összefésülése lehet az a mix, amely finomhangolások mellett együttesen megoldásokat, segítséget adhat az érintetteknek. Ilyen a Széchenyi-kártya programja, amelyben a 2002-es indulás óta több mint 569 ezer hitelkérelmet fogadtak be, csaknem 8500 milliárd forint összértékben. A Széchenyi újraindítási program konstrukcióinak összesített számai a Covid-járvány mérséklődését követően több mint 62 ezer befogadott hitelkérelmet jelentenek, csaknem 2500 milliárd forint összértékben.

A teljes cikk itt olvasható:
https://magyarnemzet.hu/gazdasag/2022/09/energiavalsagban-is-itt-a-segitseg