Magyar gazdaság

Ukrajnáig ment a NAV

Ukrán–magyar találkozót tartottak kedden Záhonyban. A NAV ukrán partnerével egyeztetett.

A magyar–ukrán határ mellett, Záhonyban találkoztak az ukrán és a magyar vám- és határrendészeti felső vezetők, valamint a fuvarozói szövetségek képviselői. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyeztetést kezdeményezett a forgalom gyorsításáért – ismertette keddi közleményében az adóhatóság.

Ukrán–magyar találkozó Záhonyban NAV
Ukrajnáig ment a Fotó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

A találkozó előzménye egy 2011-es vámigazgatási megállapodás volt, amely a határon áthaladó teher- és személyforgalom gyorsítását szolgálja, ennek köszönhetően mindkét fél számára előnyösnek bizonyult. Az elmúlt évek eredményeinek értékelése mellett további közös célokat fogalmaztak meg a két ország szakemberei.

A felek az egyeztetés során összegezték a közúti határátkelőhelyek áteresztőképességének javítására tett intézkedések eredményeit.

2022-ben Záhonyban 3 százalékkal több tehergépjármű lépett be, mint 2019-ben, azaz a korábbi 238 jármű helyett tavaly már 246 jármű beléptetése történt meg a határon naponta.

Szintén látható volt a növekedés Beregsuránynál, ahol az átkelőt csak a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművek vehetik igénybe. Ez 2022-ben 8164 fuvareszköz beléptetését jelentette, ami 130 százalékkal több, mint 2019-ben.

Mindkét ország hatóságai kiemelték, hogy elkötelezettek a határátkelőhelyek áteresztőképességének további javítása mellett, mindez csak közös munkával, a két ország együttműködésével valósítható meg, különös tekintettel a jelenlegi háborús helyzetre.

Ukrán–magyar találkozó Záhonyban NAV
Fotó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

A résztvevők szerint a folyamatban levő határátkelőhely-fejlesztéseknek köszönhetően további javulás várható, de a felek ettől függetlenül is vizsgálják, hogy milyen újabb lehetőségek lehetnek arra, hogy még több teherautó léphessen át a határon.

A NAV szorgalmazta, hogy a korábbi, kétoldalú vámegyüttműködési megállapodást a határrendészeti szervekkel kiegészülve immár négyoldalúvá bővítsék. Ezzel minden résztvevő egyetértett. Ezenfelül a felek megállapodtak arról is, hogy 2023 februárjában kísérleti eljárásban megvizsgálják az ukrán fél javaslatát, amely a határszakasz teherforgalmának növelésére vonatkozik.

Két átkelőhelyet kivéve megindult a forgalom a magyar–ukrán határállomásokon

A barabási és a lónyai közúti határátkelőhelyeket leszámítva, minden magyar–ukrán viszonylatú határátkelőhelyen megindult az átléptetés.

 

NAV Záhony Ukrajna adó
Kapcsolódó cikkek