Magyar gazdaság

Elárulta a kormánybiztos, miért jó Szegednek a BYD-gyár

György László arról is beszélt, hogy miért nem összeszerelő üzem Magyarország, és hogy hogyan fognak talpra állni a kisvállalkozások.

Magyarország nem összeszerelő üzem György László szerint, aki a Délmagyarnak kedden azt is elmondta, hogy érdekesnek találja, hogy ezt a vádat azok fogalmazzák meg, akik nem hittek abban, hogy a kormány képes lesz egymillió új munkahelyet teremteni.

A gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos azt is kifejtette, hogy a magyar iparban magas a high-tech aránya, Európában Magyarország – Dániával és Németországgal – az elsők között áll ezen a területen, és ezt a Nemzetközi Valutaalap is elismeri.

20240221_byd_002_VZ
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

György László emlékeztetett arra is, hogy 2010 óta a foglalkoztatás 27 százalékkal nőtt, a foglalkoztatottak száma a mintegy 3,8 millióról 4,7 millió fölé emelkedett. Hozzátette, hogy a kutató-fejlesztői, innovatív munkakörökben foglalkoztatottak száma pedig éppen a duplájára nőtt, miközben 

megháromszorozódott a kutatás-fejlesztésre szánt pénz, így ma már a 900 milliárd forintot is eléri.

A Szegedre látogató kormánybiztos ennek példájaként említette az ELI lézerközpontot, amely szerinte nagyban hozzájárul az egyetemmel ahhoz, hogy Szeged egy tudásintenzív, magas hozzáadott értéket előállító és magas béreket fizetni képes régiója legyen az országnak. A modellváltásról szólva pedig kifejtette, hogy azzal a Szegedi Tudományegyetem is jól járt, hiszen közel triplájára nőtt a finanszírozása.

A BYD üzeméről szólva György László Kecskemét példáját említette, ahol gombamód szaporodnak a szolgáltatóhelyek, és a kiskereskedők is nyertesen jöttek ki a Mercedes gyár odatelepülésével, vagyis mindenki jól járt.

Elmondása szerint több oka is van annak, hogy miért jó egy ilyen gyár, amely 90 százalékos exportarányával a helyiek tortáját növeli. Emiatt ugyanis 

több jut a bérekre, a kisvállalkozások is nagyobb bevételhez juthatnak, új óvodák, bölcsődék épülhetnek, és az infrastruktúra is rohamosan fejlődhet

Végezetül a kormánybiztos elmondta, hogy mivel a bérek emelkednek, a családok újra többet fognak fogyasztani, és ezt a kkv-szektor is érezni fogja. Felidézte, hogy a koronavírus-járvány utáni két évben a kormány 3600 milliárd forinttal támogatta a Magyarországon működő vállalkozásokat, aminek a 70 százaléka ment mikro-, kis- és középvállakozásokhoz.

 

Byd György László Szeged üzem
Kapcsolódó cikkek