Az MVM Csoport árbevétele a visszarendeződő energiaárak következtében 5079 milliárd forintot ért el, az egy évvel korábbit jelentősen meghaladó, 369 milliárd forintos adózott eredmény mellett – derült ki a cégcsoport éves jelentéséből.

MVM
A stratégiai célokkal összhangban 2023-ban a megújuló termelési portfolió jelentős bővítése valósult meg az MVM-nél / Fotó: MVM Zrt.

Mint írták, a jövedelmezőség növekedése a korábbi években végrehajtott külföldi akvizíciók során megvásárolt leányvállalatoknak, a szintén nemzetközi piacokon tevékenykedő áram- és gáz nagykereskedő cégeknek volt köszönhető.

Az MVM intenzív beruházási programja tavaly is folytatódott, és több területen jelentős sikereket ért el. A stratégiai célokkal összhangban 2023-ban a megújuló termelési portfolió jelentős bővítése valósult meg. Új naperőművek kezdték meg termelésüket Kunmadarason, Szegeden és Kecskeméten, továbbá megvásárlásra került Kaposváron egy nagyméretű naperőműpark. Összességében a társaságcsoport megújuló kapacitása 254 MW-tal bővült, a megtermelt energia több mint 85 százaléka pedig tiszta forrásból származott. A zöld átálláshoz kapcsolódó termelési kapacitásbővítésen felül folyamatos a fejlesztés az átviteli és az elosztóhálózatokban, amelyek egyebek mellett a dinamikusan növekvő mennyiségű megújuló termelők hálózati integrációja miatt elengedhetetlenek.

Folytatódtak a hazai földgázkitermelés növelését szolgáló beruházások, 2023 végén termelésbe állt a harmadik kút a nyékpusztai földgázmezőn, elősegítve a magyar gazdaság energiafüggőségének csökkentését.

A hazai forráslehetőségek bővítése mellett folyamatos a további út- és forrásalternatívák, köztük új LNG beszerzési lehetőségek keresése.

Tavaly júniusban az MVM végrehajtotta története első és rendkívül sikeres zöldkötvény-kibocsátását, amelyből a hazai dekarbonizációs célok elérését támogató zöldberuházások finanszírozása történik meg.

Az MVM Csoport tovább folytatja az új hosszú távú stratégiája megvalósítását a kormányzati energetikai vállalásokkal és célkitűzésekkel összhangban. 2035-re a régió meghatározó energetikai vállalata kíván lenni, így még többet tehet Magyarország, a hazai fogyasztók energiabiztonságáért és a sikeres energiaátmenetért.

A csoport fenntarthatóságért tett erőfeszítéseit a Sustainalytics 2024-es ESG minősítése is elismerte, a besorolást az iparági átlagértéknél kedvezőbb 26,5-re sikerült javítani.

Közleményükből kiderült, hogy továbbra is kiemelt figyelmet fordít stabil és konzervatív pénzügyi gazdálkodásra, ebbéli erőfeszítéseit az S&P és Fitch hitelminősítő ügynökségek is elismerik, hiszen 2023-ban is megerősítették az MVM-re vonatkozó befektetési kategóriájú hitelminősítést.