Levélben figyelmeztetik a tagjaikat az önkéntes nyugdíjpénztárak, hogy a befizetők ne felejtsék el a nekik járó személyijövedelamadó-kedvezményt igénybe venni.

Closeup,Woman,Filling,Form,Of,Individual,Income,Tax,Return,
NAV, szja, aóbevallás
Nincs még késő lehajolni az ingyen 150 ezer forintért / Fotó: Chayanuphol

A visszaigénylés nem bonyolult művelet, a e-bevallás-felületén végezhető el, a tervezett (akár az adóhatóság által készített) bevallás részleteit kell megnyitni, majd rendelkezni a 2023-as önkéntes pénztári befizetések szja-visszatérítéséről. 

A befizetések után maximum 20 százalék jár vissza a kasszatagoknak, de évente csak maximum 150 ezer forint. 

Ez együttes kedvezmény, tehát a nyugdíj- az egészség- és az önsegélyező pénzári befizetések után összevontan értendő.

A NAV-tól a pénz az önkéntes számlára érkezik vissza, és az egyébként korábban beállított portfólióba kerül. A tervezet általában felajánlja az előző évi visszatérítés adatait, de aki több pénztárban (például egy nyugdíj- és egy egészségpénztárban) is rendelkezik tagsággal, kérhet módosítást a legutóbbiakhoz képest. 

„Az elmúlt három-négy év próbára tette a hosszú távú megtakarítók türelmét”

Ha lesz rá kormányzati szándék, mi is támogatni fogjuk az összegének emelését, a másfél évtizede érvényben lévő 150 ezer forintban maximált keretösszeg ugyanis elinflálódott, ennek korrekciója pedig hatékonyabban tudná ösztönözni a nyugdíj- és egészségcélú öngondoskodást – mondta a Világgazdaságnak Nagy Csaba, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke.

Ha valaki az adóbevallás-tervezetben nem látja a visszatérítésről szóló adatokat kitöltve, célszerű módosítani a bevallást. Fontos, hogy a visszatérítés nem osztható meg több pénztár között. Ezért a kasszák versenyeznek, idén is valamilyen promóciót szerveznek az adóbevallás határideje előtti hetekben. Az egyik önkéntes nyugdíjpénztárnál például öt darab 50 és 25 ezer forint értékű utalványt sorsolnak ki a tagok közt attól függően, hogy valaki 75–150 ezer közti vagy 10–75 ezer forint közti összeget kap az adóhatóságtól. Az szja-bevallás határideje május 21.

Most kell résen lenni: milliók kaphatnak vissza 150 ezer forint személyi jövedelemadót

Ilyen rövid idő alatt ilyen mértékű biztos hozamot nemigen tud más

A Bankmonitor cikke szerint tavaly a legtöbben az önkéntes nyugdíjpénztári vagy egészségpénztári tagságuk révén voltak jogosultak a személyi jövedelemadójuk egy részének visszaszerzésére, ők 2023-ban összesen 716 500 főt tettek ki. 

Tavaly az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári tagok 32,64 milliárd forintot tehettek zsebre ebből a forrásból.